Trafikmagasinet fyller 40 år

En klassiker i svensk television, Trafikmagasinet, fyller 40 år i år. Här bjuds vi på ett minnesprogram med några av de bästa klippen ur långköraren.

https://youtu.be/dyLfnAUIwwk

En av Sveriges Televisions verkliga långkörare än bilkonsumentprogrammet Trafikmagasinet som för första gången sändes den 15 mars 1978, alltså för 40 år sedan. I över 500 avsnitt visade programledare Carl-Ingemar Perstad och hans parhäst Christer Glenning som, efter sin bortgång 1998, ersattes av Staffan Borglund under programseriens sista år. Staffan är för övrigt Teknikens Världs Jonas Borglunds bror och son till 

Åke Borglund som var journalist och chefredaktör på Teknikens Värld under 1970- och 1980-talet.

Den 29 december 2003 sändes det sista avsnittet av Trafikmagasinet. Nedläggningen sades bero på kraftigt minskad SVT-budget, men samtidigt drog programmet under sina sista år inte längre den miljonpublik som det tidigare hade gjort.

I klippet ovan får vi se Carl-Ingemar Perstad, som lade grunden till programmet under 1970-talets slut, presentera ett minnesavsnitt på nätet. Han har plockat ut lite av varje ur programmet, bland annat några av klipp som blev mest omtalade på sin tid, inte minst då Perstad körde rattfull i USA.

Rättelse angående älgtestet

Carl-Ingemar Perstad säger i klippet ovan att Trafikmagasinets tester bildade normer som används än i dag och drar upp älgtestet som exempel. Det är bara det att Teknikens Värld genomförde älgtestet redan flera år innan Trafikmagasinet började sända. På den tiden kallade vi dock inte undanmanöverprovet för älgtest. Namnet älgtest fick undanmanöverprovet först efter att Mercedes A-klass vält i Teknikens Världs test av bilen 1997. Det var tysk media som hittade på det fyndiga och träffande namnet.