Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trimfirmor går loss på nya Golf

Knappt har vi hunnit provköra nya Volkswagen Golf, den sjunde generationen i ordningen, innan eftermarknadens styling- och trimningsföretag tagit hand om nykomlingen från Wolfsburg. Först ut är MTM, Oettinger och Abt.

Vi har knappt hunnit få direktrapporten från den första provkörningen avnya Volkswagen Golf innan vi nås av de första styling- och trimningsfirmorna som tagit sig an den nya modellen.

De tre firmorna som först gått ut med trimdetaljer och styling är Abt, MTM och Oettinger – vilka alla tre specialinriktat sig på vagnar från Volkswagen-koncernen.

Under behandling av Abt Sportsline har Golf fått ett nytt kjolpaket, med sidokjolar och främre och bakre stötfångare. Även ny grill, accentuerade strålkastare och en dekorstripe på bakluckan ingår i paketet, förutom nya fälgar och sänkningssats.

Under huven har Abt jobbat med motorstyrningen, och chiptrimmat minsta motorn på 85 hästkrafter till 105 hästar. 1,4-litersmaskinen på 140 hästar får i stället 165 hästar, och dieselmotorerna på 105, 150 och 184 hästar når 125, 180 och 210 hästkrafter respektive.

Oettinger, som trimmat Volkswagenprodukter under många år, har låtit använda Photoshop för att visa hur det kit de jobbar på kommer att se ut. Kittet verkar aningen aggressivare än Abts variant, och får rejälare sänkning, och kralligare front-, sido- och bakpartier. Ny grill och svartfärgade backspeglar ingår också. Detta till ett pris om motsvarande 14 000 kronor.

Några exakta data om hur motorprogrammet förändras hos Oettinger har företaget inte valt att släppa än, men man nämner att 1,4-liters TSI-motorn ska modifieras till hela 250 hästkrafter. GTI-modellen ska kunna få hela 360 hästar. Också det aggressivt.

Sist ut är bayerska MTM, som valt att Photoshopmodifiera samma bilduppsättning som Oettinger (och som faktiskt inte verkar vara officiella Volkswagen-bilder ens i grunden, hur märkligt det än låter). MTM visar mer subtilt kit. Nya fälgar, annorlunda front och bakparti, men inte mycket mer. Motoruppgraderingar ska komma så småningom, lovar företaget.