Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda Nissan till salu

Vill du ha en udda Nissan på din uppfart kan modellen Leopard vara ett alternativ. Vill du vara mer speciell än så kan du välja Zagato-designade Stelvio AZ1, baserad på just Leopard. Det finns nämligen ett exemplar till salu nu.

Autech och Zagato utgick från Nissans lyxsportcoupé Leopard när de skapade Stelvio AZ1.Autech och Zagato utgick från Nissans lyxsportcoupé Leopard när de skapade Stelvio AZ1.Autech och Zagato utgick från Nissans lyxsportcoupé Leopard när de skapade Stelvio AZ1.
Autech och Zagato utgick från Nissans lyxsportcoupé Leopard när de skapade Stelvio AZ1.

Italienska Zagato är berömda för att under snart hundra år ha designat, förädlat och byggt bilar av olika slag. Många speciella modeller från Ferrari, Lancia, Fiat, Alfa Romeo, Aston Martin och – på senare tid – BMW har Zagato lagt sin hand på, många av dem väldigt omtyckta.

Några andra modeller är inte riktigt lika omtyckta. Ett exempel på en sådan modell är Autech Zagato Stelvio AZ1 från 1989 som är baserad på Nissan Leopard generation två, en lyxig sportcoupé för den japanska marknaden.

Nissan-trimmarna Autech i Japan ville bygga en annorlunda bil och kontaktade Zagato som genast nappade. Medan japanerna fixade till chassi och drivlina tog italienarna itu med designen både på in- och utsidan. Resultatet blev alltså Autech Zagato Stelvio AZ1 som kom att tillverkas i 104 exemplar (finns även uppgifter som talar om 203 exemplar).

Det är nu det fina kommer – om du diggar det du ser här. Ett av de tillverkade exemplaren är nämligen till salu i England. För motsvarande 333 000 kronor kan du bli ägare av denna udda skapelse som har en Nissan-V6:a med turbo och 320 hästkrafter under huven.

Visst bär den en hel del likheter med en annan Zagato-designad bil, det vill säga Alfa Romeo SZ? Dock inte lika fager (om nu SZ kan anses vara det). Rumpan på Stelvio AZ1 är också misstänkt lik just en Alfa-rumpa.