Uppkörningstider säljs på svarta marknaden

Det är många som vill få en uppkörningstid hos Trafikverket och väntetiden kan ofta vara riktigt, riktigt lång. En svart marknad har därför uppstått – där den som har extra tjock plånbok kan tränga sig före i kön.

– Detta har pågått en tid och har förekommit mer eller mindre över hela landet, säger Rikard Granlund, biträdande chef på Trafikverket Förarprov, till SVT Nyheter.

I år har 40 000 fler personer än normalt beviljats körkortstillstånd, vilket är vad som krävs för att få börja övningsköra. Trycket är alltså stort på landets förarprovskontor.

LÄS OCKSÅ: Fler än hälften kuggas på körkortsutbildningen

Den som klarat teoriprovet ska inom två månader erbjudas två uppkörningstillfällen. Något Trafikverkets med nöd och näppe klarar. Detta leder i sin tur till att en svart marknad uppstår, där uppkörningstider kan köpas till ett högt pris. En uppkörningstid för personbil kostar egentligen 800 kronor, men på den svarta marknaend säljs tiderna för flera tusen.

Tillvägagångssättet är att någon bokar upp flera uppkörningstider med olika personnummer som tillhör personer som har körkortstillstånd. Tiderna har sedan lagts ut till försäljning på olika sajter och då någon nappat och köpt en tid, så har personnumret bytts ut till köparens. Systemet påminner om de problem som konsertarrangörer drabbas av, då biljetter köps upp i mängder och sedan säljs till ockerpriser.

– Vi har ett ansträngt läge och när det blir färre tider tillgängliga så ökar den här verksamheten, säger Rikard Granlund. Vi har upptäckt flera personnummer som använts frekvent för att boka av och på tider. De kan ha använts 50 gånger utan att något körprov gjorts av den personer överhuvudtaget.