USA-polisens nya vapen – Ford Police Responder Hybrid Sedan

Glöm Ford Taurus som amerikansk polisbil, i framtiden är det Ford Fusion i hybridutförande som gäller.

Ford har en lång historia av att skapa bilar som passar den amerikanska poliskåren (har i dag 63 procent av marknaden). Den mesta kända är förstås Crown Victoria med mullrande V8 under huven. Den modellen lades ned 2011 så Taurus fick hoppa in som ersättare. Samtidigt försvann två cylindrar då det blev V6-maskiner för hela slanten.

Nu är även Taurus som polisbil, eller Police Interceptor Sedan som den egentligen heter, på väg att ryckas ur polisens händer. In kommer i stället Ford Fusion – med hybridmotor, det vill säga amerikanska varianten av Mondeo Hybrid. Med andra ord har ytterligare två cylindrar försvunnit. Fyra totalt om 2,0 liter som ackompanjeras av en elmotor som får sin kraft från ett litiumjonbatteri. Totalt 187 hästkrafter.

Eftersom det handlar om en polisbil har diverse förändringar gjorts. Påkörningsskydd inklusive båge har monterats fram på bilen, hjul med speciella däck, stålfälgar och navkapslar har tagit plats och hjulupphängningarna har förstärkts.

Modellen ska kunna köra på enbart elektricitet i hastigheter upp till 97 km/h och enligt Fords uträkningar ska varje Ford Police Responder Hybrid Sedan kunna sänka polismyndigheternas fordonskostnader med motsvarande 35 400 kronor per år, sett enbart till bränsleförbrukningen.Fords nya hybridpolisbil har visats upp i Los Angeles (LAPD) och New York (NYPD) och tänkt att tas i bruk över hela landet nästa sommar.

https://youtu.be/3abvnbsrWfc