Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

USA:s marinkårs nya gigant – tar sig fram överallt

Den kan ta sig fram över stock, sten, sand och vatten – i princip var som helst. UHAC heter det stora amfibiemonstret som ska bli amerikanska marinens nya leksak.

https://youtu.be/pJClB1OHhwo

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

UHAC står för Ultra Heavy Lift Amphibious Connector och är en ny pryl som vi förmodligen kommer att få se i nyhetsreportage världen över i framtiden. Efter ett årtionde av experimenterande landade en första prototyp av UHAC i nävarna på generalerna – som gillade vad de såg.

Exakt vilket användningsområdet är står oklart, men att UHAC är en farkost som kan ta sig fram överallt kan ju ses som en klar fördel. Den kan till och med ta sig fram på vattnet, vilket vi tydligt ser prov på i filmen. Vad den däremot inte klarar är att flyga, tror vi.

Detta nästan monstruösa amfibiefordon har en typ av larvfötter med skumbaserade paddlar som fungerar för framdrivning både på vatten och på land. Till skillnad från motsvarigheter med metallkomponenter är dessa skumpaddlar skonsamma mot omgivningen den klättrar fram över.

Hur skonsam den är mot omgivningen i övrigt vet vi inte eftersom vi inte vet vad det är för maskin som sätter fart på paddlarna. Troligtvis rör det sig om en ordentlig dieselmaskin som knappast skulle klara av de senaste gränsvärdena för miljöbilar.

UHAC som vi ser den här är 5,5 meter hög, väger 38 ton och gör drygt 7 km/h. Ingen liten pjäs alltså, inte snabb heller. Men då ska du veta att detta är prototypen. Den produktionsfärdiga varianten sägs bli dubbelt så stor! Då kommer den också att klara av omkring 40 km/h.

Som skrivet, det är en prototyp som visas i filmen. Det färdigutvecklade fordonet lär inte se ut som det gör nu, bortsett från paddellarvfötterna.