Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens första 3D-utskrivna bromsok testas i 375 km/h

Bugatti Chiron är på väg att få 3D-printade bromsok i titan. Nu har ett sådant ok ”bänkats” för att se om det klarar av påfrestningarna, och visst ser det spektakulärt ut.

Enligt Volkswagen, som äger Bugatti, är detta bromsok inte bara världens första som skapats i en 3D-skrivare utan även världens största 3D-utskrivna titanstycke. 45 timmar tar det för 3D-skrivaren att skapa ett Bugatti Chiron-bromsok. 2 213 lager titanpuder läggs ovanpå varandra innan slutlig form och funktion nås.

Bugatti Chiron

 är en av världens absolut snabbaste bilar med en toppfart på 458 km/h (som standard är toppfarten begränsad till 420 km/h) och 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Med andra ord behövs det rejäla bromsar för att få stopp på ”åbäket”. Chiron har 16-tumsskivor fram som kramas av åtta kolvar i oken (sex kolvar bak), ok som i titanutförande väger 2,9 kilo, det vill säga 40 procent mindre än Chirons konventionella bromsok.I filmen nedan får vi se det nya 3D-utskrivna bromsoket i aktion. I en testanordning spinner bromsskivan upp till det varvtal som motsvarar 375 km/h i Chiron, därefter ansätts bromsbeläggen för att simulera en kraftig inbromsning. Skivan glödgas till över 1 000 grader.När Chiron får titanbromsoken i tillvalslistan, för vi misstänker att de inte kommer att bli en del av standardutrustningen, återstår att se.

https://youtu.be/hPkY8nBWxoU