Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bild från blocket.se

Världens häftigaste Saab till salu

Ibland dyker det upp udda bilar på Blocket. Denna Saab 99 från 1971, med tilläggsnamnet Custom Måsvinge, platsar med god marginal in i den kategorin. Passa på nu då bilen har fått priset sänkt från en halv miljon till…

På köp- och säljsajten Blocket finns för tillfället en bilannons som sticker ut på ett sätt de flesta andra bilar inte är i närheten av. Det är nämligen inte vilken Saab 99 från 1971 som helst som är till salu utan Saab 99 Custom Måsvinge som 1990 fick den ärofyllda titeln ”Världens häftigaste Saab” och syntes bland annat i Bilsport flertalet gånger.

Nuvarande ägaren Gottfrid har av någon anledning valt att försöka sälja denna udda skapelse som under 1980-talet byggdes av en Thomas Persson. Bilbyggaren måste verkligen ha blivit förälskad i 1980-talets stora grej – måsvingar. 99:an har nämligen inte mindre än fyra måsvingar, plus ytterligare en skulle man kunna säga. Den breddade kärran (nästan två meter bred) med väldigt höga dörrtrösklar och tio centimeter sänkt samt förlängt tak har två måsvingedörrar med targafunktion för insteg, två måsvingedörrar i stället för konventionell baklucka samt sidohängd (!) clamshell-huv, en halv måsvinge-konstruktion om man så vill.

Foto: Bild från blocket.se

Skärmbreddarna är inte att leka med. Bockad plåt i vinkel rakt ut från karossen, lite typiskt custom-byggen från 1970- och 1980-talen. Tack vare dessa ryms rejäla sulor på små men breda fälgar.

För att få släta dörrsidor har – håll i er nu Saab-frälsta – dörrhandtag från Volvo 240 använts. Inget konstigt faktiskt, Volvos släta och infällda handtag på 240 var förr ganska populära på custom-byggen som skulle vara ”rena” utan utstickande detaljer. Aerodynamiskt skulle man kunna säga.

Även bakljusen kommer från en annan bil än Saab. De är nämligen hämtade från en Opel Kadett C, det vill säga tidsenliga med övriga bilen, dock långt innan Saab och Opel blev syskonmärken under GM:s beskydd.

Under huven sitter en trimmad tvålitersspis från Saab med dubbla Weber 45-förgasare. En väldigt vanlig konfiguration i biltrimmarkretsar för i tiden.

Foto: Bild från blocket.se

Medan utsidan i alla fall är någorlunda häftig sett med 1980-talsögon är det tveksamt om insidan kan kallas för att vara detsamma. Interiören domineras av de röda skinnsätena och mittkonsol samt instrumentbräda klädda i krossad plysch. Helt klart ”Pimp my ride”-dugligt utfört. Insidan innehåller dessutom en gammal teve, en läskmaskin samt en ljuskrona.

Denna Saab 99 från 1971, som från början var ljusröd, låg nyligen till salu på Blocket för 500 000 kronor. Nu är priset dock sänkt till 350 000 kronor. Tycker du det är ett bra pris är det bara slå till, du hittar annonsen här.