Världens längsta bro över vatten är redo för trafik
Efter nästan nio års byggande står den nu klar, Hongkong–Zhuhai–Macao-bron, som totalt spänner sig över en sträcka om 5,5 mil.
2011 fick Kina vad som enligt Guiness Rekordbok är världens längsta bro över vatten. Jiaozhou Bay-bron passerade då Lake Pontchartrain Causeway-bron som hade haft titeln sedan 1956. Jiaozhou Bay-bron är totalt 41,58 kilometer lång varav den längsta sammanhängande segmentet över vatten är 25,9 kilometer lång.
Men nu förpassas Jiaozhou Bay-bron till andraplatsen, för en ny, ännu längre bro har konstruerats, även denna gång i Kina. Hongkong–Zhuhai–Macao-bron heter den och sammanlänkar regionerna Hongkong och Macau med staden Zhuhai på kinesiska fastlandet. Bron sägs korta restiden från Hongkong till Zhuhai från tre timmar till 30 minuter.
55 kilometer lång
Uppgifterna om hur lång Hongkong–Zhuhai–Macao-bron, som förkortas HZMB, är olika beroende på källa, men enligt brons officiella hemsida i Hongkong är konstruktionens totalt 55 kilometer lång varav själva huvudbron är 29,6 kilometer. Vad uppgifterna inte förtäljer är att 6,7 kilometer av den längden består av en tunnel under vattnet som möjliggör större fartygspassager. Två brolänkar sammankopplar den långa delen av bygget; Hongkong-länken på 12 kilometer och Zhuhai-länken på 13,4 kilometer.
Invigd efter nio års bygge
I dag, den 23 oktober 2018, invigdes bron av Kinas president Xi Jinping och i morgon ska trafiken släppas på för första gången. Det är en försening med ungefär två år då bron skulle ha stått klar 2016.
Nästa nio år har det tagit att bygga detta enorma komplex som föregicks av sex års förberedelser. Som jämförelse tog Öresundsförbindelsen (Öresundsbron) knappt fem år att bygga, men så är den bara 15,9 kilometer lång varav brodelen är 7,8 kilometer. Tunneldelen, Drogdentunneln som den heter, är 4,05 kilometer lång. Resten av sträckan är anslutningar och övergången mellan bro och tunnel på den konstgjorda ön Pepparholm.
180 miljarder kronor
Totalt har det kostar 20 miljarder dollar att bygga Hongkong–Zhuhai–Macao-bron, vilket motsvarar ungefär 180 miljarder kronor. Öresundsförbindelsen, inklusive landanslutningarna, kostade ungefär 30 miljarder kronor.
Enligt kinesiska myndigheter kommer Hongkong–Zhuhai–Macao-bron att många gånger om betala av sig snabbt då regionens ekonomi sägs få ett uppsving på ofantliga summor, men Hongkong-myndigheterna tar kinesernas beräkningar med en nypa salt. I Hongkong tror man att bron aldrig kommer att bli lönsam för regionen.
Protester och dödsfall
Hongkong–Zhuhai–Macao-bron har stött på protester under uppförandet, inte minst för att den anses påverka det marina livet i havet. Bland annat har deltadelfinen (vit kinesiska delfin) nästan försvunnit från området trots att den är en delfinart som ogärna flyttar från sina revir.
Bygget har också kostar minst 18 människoliv och flera hundra arbetare har skadats.
Inte för alla
Vem som helst kommer inte att få använda bro- och tunnelsystemet. Man måste ha ett speciellt tillstånd för att få köra där och dessutom är det avgiftsbelagt. Från början räknade man med att omkring 9 200 fordon dagligen skulle använda systemet men den siffran har sedan dess reviderats till det lägre, bland annat på grund av att andra nya transportnätverk tagit plats i regionen.
https://youtu.be/3gLzWXxQkKs
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se