Världens längsta tåg

Nyss avverkade vi världens längsta lastbil, en imponerande sak. Nu satsar vi på större grejer: här är världens längsta tåg, en än mer imponerande sak.

https://youtu.be/kdC8qxLM2J8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Precis som med världens längsta lastbilar rullar världens längsta tåg i Australien, och då framför allt i regionen Pilbara i norra Western Australia. Som vi ser på filmen ovan är det imponerande långa tåg som framförs på de australiensiska järnvägarna. På grund av kontinentens storlek är avstånden enorma och för att få gods, framför allt järnmalm, fram i tid och i rätt mängd är längden på tågen helt avgörande.

Om du imponerandes av världsrekordet i lång lastbil – 112 vagnar och 1 474,3 meter – så lär du slå knut på dig själv när du får höra om tågen. Ett vanligtvis väldigt långt godstransporterande tåg, var som helst i världen, mäter ungefär två kilometer. Men i vissa länder är de längre än så och i Australien är de längst. En bit över 300 vagnar som transporterar över 40 tusen ton järnmalm är ingen ovanlig syn i Australiens nordvästra hörn. Det innebär tågset på över tre kilometer, inklusive sex till åtta draglok (som nästan uteslutande är av nordamerikanska märken på grund av deras överlägsna kraft och storlek).

Världsrekordet då? Gruvföretaget BHP Billiton i Australien, det bolag som generellt har de längsta tågen i världen, körde i juni 2001 ett tåg med 682 vagnar som tillsammans med de åtta loken mätte ofattbara 7,35 kilometer. Totalt vägde tåget nästan 100 tusen ton, med andra ord 100 miljoner kilo. 27,5 mil färdades denna enorma massa.

I filmen ovan ses olika varianter av långa tåg från Pilbara-regionen i Australien och filmen – den som alla vill se – med världens längsta tåg får du tyvärr gå till YouTube för att se

. Åtta minuter film behövs för att se hela tåget rulla förbi.

https://youtu.be/kdC8qxLM2J8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!