Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RM Sotheby's

Världens mest kända filmbil säljs – James Bonds Aston Martin DB5

Sugen att ratta världens mest kända (film)bil till vardags? James Bonds Aston Martin DB5, med kulsprutor, katapultstol och alla andra häftiga attiraljer, ska nämligen säljas nästa månad.

Drömt om att få leka James Bond i din alldeles egen spionbil? Nu har du chansen, på riktigt. Och det kan vara din enda chans någonsin.

En Aston Martin DB5, specialbyggd för de världskända agentfilmerna, ska nu auktioneras ut i USA. Den är en av endast tre överlevande DB5:or (varav en av de andra såldes 2010) som modifierats för James Bonds fartfyllda spionäventyr. Modellen med alla sina specialeffekter dök först upp i ”Goldfinger” och gjorde succé. Ytterligare två byggdes 1965 för att turnera runt och göra reklam inför premiären av nästa Bond-film, ”Åskbollen” (Thunderball).

En av världens mest klassiska bilmodeller, här i världens mest kända filmutförande. Foto: RM Sotheby's

Detta exemplar har inte använts under själva inspelningen av filmen men är identiskt utrustad och har sedan turnén endast haft tre ägare.

LÄS MER: Bilarna som James Bond kör i nya filmen

Dolda kulsprutor ingår. Foto: RM Sotheby's

– Ingen annan bil i historien har spelat en större ledarroll i film eller i popkulturen än Aston Martin DB5, säger Barney Ruprecht, bilspecialist på RM Sotheby's som ansvarar för auktionen.

Foto: RM Sotheby's

Bilen är utrustad med bland annat 30-kalibriga maskingevär i vardera stötfångare, utfällbara knivar från fälgarna (så kallade tire slahers), fotangel- och rökdispenser, roterande registreringsskyltar, uppfällbar skottsäker skiva för bakrutan, oljesprutsfunktion mot jagande bovar och så klart – den legendariska katapultstolen.

LÄS MER: 13 James Bond-bilar vi minns

Bilen kan spruta ut olja för att göra det lite svårare för eventuella efterföljare. Skulle de ändå lyckas komma inom räckhåll för att kunna skjuta kan du fälla upp den skottsäkra skivan. Foto: RM Sotheby's

2018 meddelade Aston Martin att de ska nytillverka 25 exemplar av D5 som alla innehåller ett visst antal Bond-effekter. En sådan bil kostade då 3,5 miljoner dollar (dryga 32,6 miljoner kronor) att lägga vantarna på.

Bilen på auktionen är ingen av dessa nya replikor, utan ”the real deal” med samtliga specialeffekter från filmerna. Många tror att priset kommer landa på mellan fyra och sex miljoner dollar, det vill säga mellan 37 och 56 miljoner kronor.

GPS-navigator från 1965. Foto: RM Sotheby's

Auktionen äger rum den 15 augusti i Monterey i Kalifornien. Annonsen hittar du här.