Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060728_snabb_bentley060728_snabb_bentley060728_snabb_bentley
060728_snabb_bentley

Världens snabbaste Bentley!

331 km/h. Så hög är toppfarten hos Bentley Continental GT ”Birkin Edition” från MTM. Detta kanske inte låter som något starkt säljargument, med tanke på att vanliga Continental GT redan gör 318 km/h…

Det är Motorentechnik Mayer som har varit i farten och skapat det de kallar ”världens snabbaste Bentley”. Hastighetsrekordet sattes för övrigt på Nardo-banan i Italien, hemmaplan för åtskilliga fartglada förare världen över.

För att nå dit har man som vanligt optimerat motorelektronik och utblås. Två kit finns att välja mellan, varav värstingkitet levererar 650 hk och mäktiga 795 Nm ur den 6 liter stora (och törstiga) V12:an. I normalt utförande är effekten mer moderata 560 hk.

Trots sin massiva vikt på 2,5 ton accelererar monstret 0-100 km/h på snabba 4,2 sekunder, en förbättring på 0,6 sekunder jämfört med originalet.

 Genom att omprogrammera mjukvaran har de åstadkommit en sänkt och stramare fjädring, för att hantera bilens utökade kraftresurser.

MTM påstår sig ha haft för avsikt att bibehålla de vackra linjerna hos bilen och inte vilja förstöra karossen med en massa vingar och spoilers, något som annars är vanligt i dessa sammanhang. Däremot tog de i ordentligt när de formgav de mäktiga 21-tumsfälgarna som ingår i paketet.

För er som inte imponeras av siffrorna ovan kanske följande data kan underlätta. Bilen är skodd med däck av dimensionen 285/30 runtom och framskivorna håller en diameter av 412 mm!

Världens snabbaste Bentley är ett faktum. Frågan är bara, om den inte också är världens snyggaste?