Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Värsta bortförklaringarna polisen hört i trafiken

Det är inte ovanligt att polisen får höra en massa bortförklaringar till varför en trafikant har brutit mot lagar och regler, och vissa av bortförklaringarna är så dåliga att de har förärats en plats i denna lista.

Här serveras du tio av de sämsta ursäkterna som polisen har fått höra av bilister, motorcyklister och cyklister ute i trafiken.

Har du någon annan ursäkt som du tycker klassas som urusel, dela med dig av den i kommentarsfältet i slutet av artikeln.

”Jag ska få medalj av kungen”

Polisen har intensifierat sina insatser mot cyklister som trampar mot rött, vilket verkligen har gett utdelning. När Södermalmspolisen stod i vägkorsningen vid Hornsgatan och Götgatan en vanlig augustimorgon delade de ut 20 böter på bara 25 minuter.

Det är svårt att klara sig ur en situation där man struntat i rött ljus, men det är så klart upp till var och en att försöka. En mindre lyckad bortförklaring som dök upp på polisens Facebook-sida, och som fått stor spridning sedan dess, var mannen som stolt förklarade: "Jag ska ju till Slottet och få medalj av kungen".

”Jag är diplomat”

En trafikpolis som Expressens Allt om Bilar varit i kontakt med stoppade en misstänkt rattfyllerist som inte alls ville ta konsekvenserna av sitt handlande. För att klara sig undan sa han att han var diplomat och därför inte kunde straffas enligt svensk lag:

– Personen försökte hävda diplomatisk immunitet och eftersom personen satt i ett ambassadfordon blev det lite knivigt. Det visade sig dock att här inte fanns någon immunitet. Hade det funnits hade vi i alla fall kunnat parkera in fordonet för att stoppa vidare framfart.

”Trodde handikapplats var förbjuden för handikappade”

Här är en händelse som författaren Mats Holm skriver om i boken "Ursäkta! Dråpliga undanflykter från verkliga livet". Och förklaringen som följde levde minst sagt upp till den titeln.

När trafikpolisen tillrättavisade en kvinna som parkerat på handikapplats trots att hon saknade funktionsvariation svarade hon: "Jag trodde handikappskylten betydde att det var förbjudet för handikappade att parkera där".

”Blåste rött på grund av spolarvätska”

Från samma bok kommer en av de mer spektakulära förklaringarna till varför en förare gett utslag i ett utandningsprov. När polisens mätinstrument visade att den 40-årige mannen som kört hade alkohol i blodet drog han till med följande historia:

"Jag fick stopp på torkarspolvätskan en kilometer före kontrollen och hade gått ut och sugit på spolmunstycket för att få fart på det."

”Har bara druckit två öl”

Det är tyvärr vanligt att polisen ertappar berusade förare. Men trots att mätutrustningen är tillförlitlig är det sällan någon av de misstänkta som druckit, inte mycket i alla fall.

– Det finns nog ingen som säger att de har druckit mer än två öl när de stoppas av polis. Det finns heller ingen som berättar hur stora de där ölen var, säger trafikpolisen.

”En nödsituation”

Nöden har ingen lag, brukar man säga. Men i praktiken fungerar det inte riktigt så, vilket den här mannen fick erfara. När han blev tagen för fortkörning visade det sig att han tryckt plattan i mattan för att så snabbt som möjligt kunna komma hem och uträtta sina behov.

– Personen som stoppades hävdade nöd, att det var en nödsituation. Det visade sig att han hade bråttom hem till toaletten, säger trafikpolisen.

”Jag har mjäll”

Att köra motorcykel utan hjälm är inte någon bra idé, men det finns som bekant de som ändå väljer att göra det. Vissa av dem skyller på att de har problem med mjäll. Det kan verka som en väldigt märklig ursäkt, men faktum är att det fram till år 2000 gick att få dispens av dåvarande Vägverket av just den anledningen.

– En klassiker är att man hävdar att man har svår mjäll och därför inte kan ha hjälm på sig. Men det funkar inte längre, inte ens för de som förr hade läkarintyg, säger trafikpolisen.

”Hade inte tänkt köra”

Det är väldigt vanligt att förare slarvar med bilbältet, men för den som åker dit blir det 1 500 kronor i böter. Den här kvinnan ville göra allt för att slippa det, och laddade upp med sin bästa bortförklaring:

– En kvinna stoppas för att hon inte hade på sig bilbältet ansåg sig helt enkelt inte behöva bältet. Och förklaringen var att "hon egentligen inte hade tänkt köra bil den dagen", säger trafikpolisen.

”Jag är 43 år”

På samma tema kommer en till klassiker från polisens Facebook-sida. När en man fastnade i en kontroll utan bilbälte utbrast han kort och gott: "Jag är 43 år, jag gör vad fan jag vill". Inte direkt någon lysande ursäkt, så ni förstår säkert hur det gick för honom...

”Lurad av GPS:en”

Bilister som glider förbi köerna i bussfilen, kör över heldragna linjer och passerar förbudsmärken har inte sällan en "bra" anledning till sitt irriterande beteende. Ofta är det tekniken som lurat dem att köra fel, heter det.

– Det här är en av de allra vanligaste bortförklaringarna – att "det var GPS:en som måste ha visat fel", säger trafikpolisen.