Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vass Volvo 240 med V8 från BMW M3

På andra sidan Atlanten, vid Stillahavskusten, rullar en Volvo 242 från 1975 som är allt annat än original. Den är inte bara Grupp A-inspirerad utan också en kraftfull monster – under huven sitter nämligen BMW:s S65-motor.

I Seattle bor en svensk kille vid namn Marcus Avenstam. Som gammal göteborgare och tidigare Volvo-anställd har han förstås en svensk klassiker som entusiastbil, en bil som garanterat matchar de muskelbilar som sannolikt rullar i kvarteren.

Med hjälp från Sverige har Marcus Avenstam byggt om en Volvo 242 till en riktig best. Det komplexa bygget har hämtat en stor portion inspiration från Volvos vinnarbil 1985, nämligen den 240 Turbo Grupp A-bil som vann både ETC och DTM samma år. Bland annat bakvingen är densamma som på Grupp A-bilen.

Få detaljer avslöjar att bilen i grunden är från 1975. Fronten, huven, bakljusen, och mycket annat ger sken av en betydligt nyare 240.

Utöver racetank, avancerad stötdämpning från svenska Öhlins och mycket annat har Marcus inte valt en rejäl maskin under huven. Valet föll inte på Volvos B21ET-motor, alltså den motor som tävlingsbilen hade på 1980-talet. Han har i stället dragit till med ett modernare kort, en omtyckt maskin som betecknas S65. Just det, BMW:s V8 på 4,0 liter som utan någon form av överladdning når upp till 420 hästkrafter. Motorn är alltså hämtad från M3 av E90-generation (2007-2013). Just denna motor är från 2008. Efterföljande M3-generation (F80) har en rak sexa med turboladdning.

BMW:s fyraliters-V8 sitter framför torpedväggen. Men maskinen är inte det enda som sticker ut hos denna 242:a i Seattle.

Nu överlåter vi presentationen av bilen till Marcus Avenstam i filmen nedan.

https://youtu.be/-IF50KgMQ3A