Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joseph Caballero

Vi går till sjöss med Lexus lustjakt LY 650

Toyotas lyxbilsmärke Lexus fyller 30 år i år. Första modellen LS 400 premiärvisades i Detroit 1989 och märket adopterades snabbt av USA. Nu är det dags för bilmärket att gå till sjöss – med nya lustjakten LY 650. Vi provar den allra första Lexus-båten på böljorna på andra sidan Atlanten i soliga Florida.

Dagdrömmar kan ibland bli sanndrömmar. Våta sådana. Toyotas vd Akio Toyoda – som är tredje ägargeneration av megakoncernen – har en mycket pådrivande ställning i mångt och mycket, även nere på ren projektnivå. Chef Toyoda vill gärna ha ett finger med i det mesta, men som alltid finns det några saker högste chefen brinner extra för. Som att Lexus nu ger sig in i lyxbåtsbranschen!

Hans Hedberg brukar säga ”båtar är ännu roligare än bilar”! Lexus LY 650 borde vara den perfekta kombination.Hans Hedberg brukar säga ”båtar är ännu roligare än bilar”! Lexus LY 650 borde vara den perfekta kombination.Hans Hedberg brukar säga ”båtar är ännu roligare än bilar”! Lexus LY 650 borde vara den perfekta kombination.
Hans Hedberg brukar säga ”båtar är ännu roligare än bilar”! Lexus LY 650 borde vara den perfekta kombination. Foto: Joseph Caballero

– Nya Lexus LY 650 är en del i förändringen av Lexus som utstuderat livsstilsmärke, en resa som inleddes redan 2011. Fram till dess var Lexus-bilar tråkiga, men i samband med introduktion av supersportbilen LFA inledde vi en ny era, förklarar Akio Toyoda med stolthet parad med en liten känsla av skam.

Akio Toyoda är bilchefen som vurmar för det lilla (stora) extra. Akio har varit pådrivande i projektet.Akio Toyoda är bilchefen som vurmar för det lilla (stora) extra. Akio har varit pådrivande i projektet.Akio Toyoda är bilchefen som vurmar för det lilla (stora) extra. Akio har varit pådrivande i projektet.
Akio Toyoda är bilchefen som vurmar för det lilla (stora) extra. Akio har varit pådrivande i projektet. Foto: Hans Hedberg

Allt började med att Toyoda bjöds in till Toyota Marine för knappt tio år sedan för att se på deras nya produkter inom Ponam-serien, en typisk bruksbåt byggd av Toyota Marine för den inhemska japanska marknaden inom bo- och familjebåtssegmentet. Toyoda, som även är en driven bilförare, gillade kraften (från Land Cruiser-motorer) och styrkan hos Ponam-båtlinjen så pass att han ville överföra DNA från varumärket Lexus för att vinna nya kunder till prestigemärket. Samtidigt skulle Lexus få en ytterligare stjärna i kanten genom att göra exklusiva snabba motorbåtar, något som är ultraviktigt i spetsprodukt-världen. 2015 påbörjades utvecklingen av det som skulle bli konceptbåten ”Lexus Sport Yacht Concept” som visades upp på båtmässan i Miami våren 2017. Svepande 42 fot lång öppen daycruiser med dubbla V8-sugmotorer hämtade från Lexus LC 500 och ett linjespel som varken kopierade bilarna eller var konservativt marint.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=288154&addons=000&time=0&disable_sharing=false

– ”Sportyacht” är ett av LY 650-projektets verkliga kärnord, berättar Hiroshi Morimitsu, chef för Toyota Marine, när han förklarar Lexus lustbetonade lyxskepp. Även om storleken vuxit betydligt sedan konceptbåten har båtens aktiva köregenskaper varit ett återkommande ämne, fortsätter Morimitsu.

Precis som med 42-fotaren är den nya 65 fot (20 meter) långa produktionsfärdiga lustjakten byggd av det amerikanska båtvarvet Marquis Yachts som ligger i Pulaski, Wisconsin.

Den övre styrplatsen uppe på flybridge är den bästa. Frisk luft, fri sikt och lite ”von oben”.Den övre styrplatsen uppe på flybridge är den bästa. Frisk luft, fri sikt och lite ”von oben”.Den övre styrplatsen uppe på flybridge är den bästa. Frisk luft, fri sikt och lite ”von oben”.
Den övre styrplatsen uppe på flybridge är den bästa. Frisk luft, fri sikt och lite ”von oben”. Foto: Hans Hedberg

– Marquis Yachts funderade länge på ett nytt eget high end-varumärke men nu i och med Lexus-tillverkningen så kommer vi att sälja den inom våra egna led som ett toppmärke, berättar Josh Delforge, utvecklings- samt designansvarig hos Marquis.

Linjespelet är svepande. Bärande designelement är det spänstigt böjda skrovet med framskjuten salongsöverdel med stora panoramaglas och långt tillbakadragen flybridge. Snett framifrån kräver LY 650 många blickar för att smälta samman, sidosiluetten ser ut att kunna klara sig utan den övre styrplatsen och bäst tar sig skutan ut snett bakifrån. Då faller alla linjer samman till gemensamma punkter som sedan tar slut i den breda aktern med fullstor badbrygga med plats för två vattenskotrar.

Sittarrangemanget på fördäck är till för relax. Endast i tuff motsjö är detta platsen att inte hänga på.Sittarrangemanget på fördäck är till för relax. Endast i tuff motsjö är detta platsen att inte hänga på.Sittarrangemanget på fördäck är till för relax. Endast i tuff motsjö är detta platsen att inte hänga på.
Sittarrangemanget på fördäck är till för relax. Endast i tuff motsjö är detta platsen att inte hänga på. Foto: Joseph Caballero

Jag kliver ombord och det som slår mig direkt är den i sammanhanget icke-maritima färgskalan. Precis som hos konceptbåten är det mörka gråtoner i kombination med den kopparglänsande överdelen på skrovet som dominerar. Nåtat teakdäck är en självklarhet, något annat hade varit att svära i sjömanskyrkan. På fördäck finns två integrerade solstolar plus en rejäl soffa för hela tjocka släkten. Rostfria detaljer glimrar i Floridasolen, bling-bling-varningen är ständigt påslagen. Hantverksnivån är av högsta klass, mycket är handgjort och unikt för LY 650. På babordssidan finns en genväg in till salongen, men den stora entrén är givetvis genom de stora glasskjutdörrarna i aktern. Rundar den vräkiga U-soffan längst bak och smiter in. Här märks det att Marquis och Lexus tagit hjälp av några av de allra bästa i yachtbranschen. Det venetianska designkontoret Nuvolari-Lenard har ritat massor av båtar genom åren, bland annat till Riva.

Matros Hedberg svabbar badbryggans däck i väntan på få kasta loss. LY 650 är nästan sju meter hög.Matros Hedberg svabbar badbryggans däck i väntan på få kasta loss. LY 650 är nästan sju meter hög.Matros Hedberg svabbar badbryggans däck i väntan på få kasta loss. LY 650 är nästan sju meter hög.
Matros Hedberg svabbar badbryggans däck i väntan på få kasta loss. LY 650 är nästan sju meter hög. Foto: Joseph Caballero

– Vi ville inte skapa en bil på havet, i stället använde vi Lexus grundfilosofier när vi designade inredningen, berättar designern Dan Lenard. ”Mystik” är något som ofta återkommer när Lenard vill uttrycka känslorna hos LY 650.

Ägarhytten ligger midskepps och sträcker sig över hela båtens bredd. Inklusive eget badrum.Ägarhytten ligger midskepps och sträcker sig över hela båtens bredd. Inklusive eget badrum.Ägarhytten ligger midskepps och sträcker sig över hela båtens bredd. Inklusive eget badrum.
Ägarhytten ligger midskepps och sträcker sig över hela båtens bredd. Inklusive eget badrum. Foto: Joseph Caballero

Golvet inne i salongen är en mix av gummibehandlad, vattentålig parkettlaminat och ljus mjuk heltäckningsmatta. Lexus-logotypen i blänkande rostfritt är special men kommer att finnas på de två första båtarna. Båt nummer två kommer att gå till Japan och blir Akio Toyodas privata. I nuläget är fem båtar sålda och Marquis räknar med att kunna producera 6-8 båtar årligen.

Båtvarvet Marquis har anpassat finishen i nivå med Lexus-bilar. Få kompromisser i hantverksutförandet.Båtvarvet Marquis har anpassat finishen i nivå med Lexus-bilar. Få kompromisser i hantverksutförandet.Båtvarvet Marquis har anpassat finishen i nivå med Lexus-bilar. Få kompromisser i hantverksutförandet.
Båtvarvet Marquis har anpassat finishen i nivå med Lexus-bilar. Få kompromisser i hantverksutförandet. Foto: Hans Hedberg

– Om – jag säger om! – Lexus kommer med fler LY-versioner kommer vi att bredda programmet nedåt med något mindre modeller för att finna fler nya köpare, förklarar Lexus globala chef Yoshihiro Sawa kring en eventuell fortsättning när han satt sig någorlunda till ro och rors bakom den skinnklädda vita smäckra ratten.

Tänk bort flybridge-bryggan och LY 650 får ännu slankare linjer som enbart coupé. Eller varför inte som öppen daycruiser?Tänk bort flybridge-bryggan och LY 650 får ännu slankare linjer som enbart coupé. Eller varför inte som öppen daycruiser?Tänk bort flybridge-bryggan och LY 650 får ännu slankare linjer som enbart coupé. Eller varför inte som öppen daycruiser?
Tänk bort flybridge-bryggan och LY 650 får ännu slankare linjer som enbart coupé. Eller varför inte som öppen daycruiser? Foto: Joseph Caballero

Styrplatsen är jättelik och kaptenen plus bisittare har fåtöljer hämtade från coupén Lexus LC att vila sig i. Instrumenteringen består av stora skärmar där motordata plus navigation visas efter önskemål.

Nedför en lejdare – sjömansspråk för trappa – leds jag till de tre hytterna ombord. Det finns även en enbädds besättningshytt men den ligger akteröver och nås endast via maskinrummet.

Owners cabin – ägarhytten – ligger midskepps och går över hela båtens bredd. Anledningen är att båten rullar/gungar som allra minst här. Stora fönster släpper in dagsljuset, den centralt placerade sängen är himmelskmjuk att natta i. Fullstort badrum och garderob rundar av den jättelika hytten. De övriga två gästhytterna föröver är något mer modesta men har självfallet egen wc och dusch. Faktiskt är den minsta gästhytten bäst, här finns lite av den ruffkänsla man känner igen från mer ordinära båtar.

Stäven märker ut sig med den blanka bogen i rostfritt. Totalt 16 passagerare är tillåtna ombord.Stäven märker ut sig med den blanka bogen i rostfritt. Totalt 16 passagerare är tillåtna ombord.Stäven märker ut sig med den blanka bogen i rostfritt. Totalt 16 passagerare är tillåtna ombord.
Stäven märker ut sig med den blanka bogen i rostfritt. Totalt 16 passagerare är tillåtna ombord. Foto: Joseph Caballero

Innan vi kastar loss smiter jag ner i maskinrummet och förstår varför Lexus-folket helst inte vill att jag kilar ner hit. Två stora vitmålade bjässar med ”Volvo Penta” på de svarta motorkåporna tar upp massor av plats men ändå upplevs maskinrummet luftigt. Och nästan kirurgkliniskt rent. Bakom de 12,8-liters raka sexcylindriga D13-motorerna med dubbelturbos och hejarsmidda vevaxlar syns topparna av det tekniskt avancerade framdrivningssystemet IPS. De dubbla dreven med sina dubbla motroterande propellrar kan oberoende av varandra svänga fritt 360 grader och möjliggör att det går att köra LY 650 med millimeterprecision i alla ledder. IPS innebär att varken bog- eller akterpropeller behövs. Man kan man även lägga båten i låst position på öppet hav eller invid bryggan inför tilläggning.

All styrning sker drive-by-wire via systemet EVC (Electronic Vessel Control). Styckpriset för en Volvo Penta IPS till Lexus LY 650 är i runda slängar fem miljoner kronor, vi antar att man får mängdrabatt när man köper två. Bunkertanken är på hela fyra kubikmeter och räknat med rådande dieselpris på närmare 20 kronor per liter hos ordinär svensk sjömack kostar det 80 000 kronor att fylla full tank… Vad gör man inte för att glädja oljebolagen?

Dubbla Volvo Penta D13 IPS 1350 sköter framfarten. Dreven går att rotera 360 grader för bästa möjliga manövrering. Styrningen sker med joystick.Dubbla Volvo Penta D13 IPS 1350 sköter framfarten. Dreven går att rotera 360 grader för bästa möjliga manövrering. Styrningen sker med joystick.Dubbla Volvo Penta D13 IPS 1350 sköter framfarten. Dreven går att rotera 360 grader för bästa möjliga manövrering. Styrningen sker med joystick.
Dubbla Volvo Penta D13 IPS 1350 sköter framfarten. Dreven går att rotera 360 grader för bästa möjliga manövrering. Styrningen sker med joystick. Foto: Hans Hedberg

Ansvarig skeppare ombord för dagen i soliga ”Sunshine State” Florida är Randy Petersen, han har jobbat för Marquis Yachts i 38 år men byggt båtar i 66 (!) och är vanligtvis ansvarig för det tekniska ingenjörsteamet hos båtvarvet. Captain Petersen startar igång motorerna och lägger ut från kajen.

Inget bogspröt men väl infällbart ankarspel i fören. Det mesta ombord sköts helt elektroniskt.Inget bogspröt men väl infällbart ankarspel i fören. Det mesta ombord sköts helt elektroniskt.Inget bogspröt men väl infällbart ankarspel i fören. Det mesta ombord sköts helt elektroniskt.
Inget bogspröt men väl infällbart ankarspel i fören. Det mesta ombord sköts helt elektroniskt. Foto: Hans Hedberg

– LY 650 är mycket enkel att hantera, berättar Petersen samtidigt som han spanar ner från flybridgens styrplats om babord och styr ut genom att vicka lite på en joystick.

Yoshihiro Sawa basar över Lexus och förklarar att det mycket väl kan komma fler, mindre, båtmodeller.Yoshihiro Sawa basar över Lexus och förklarar att det mycket väl kan komma fler, mindre, båtmodeller.Yoshihiro Sawa basar över Lexus och förklarar att det mycket väl kan komma fler, mindre, båtmodeller.
Yoshihiro Sawa basar över Lexus och förklarar att det mycket väl kan komma fler, mindre, båtmodeller. Foto: Hans Hedberg

De ordinarie elektroniska gasreglagen har en inbyggd precisionsinställning vilket gör körning i låga hastigheter mjukare. Första utslaget har längre längd, högre upp i varvtalsregistret tajtas gasregleringen till. Maxfarten hos LY 650 med största motorbestyckningen dubbla Volvo Penta D13-IPS1350 uppges till dryga 30 knop. Då ska man ha i beaktande att Lexusskeppet väger in på mäktiga 33 ton.

I Göteborg ligger Hans egen 21-fots hyttbåt och väntar, kommer den att bli ersatt av en Lexus?I Göteborg ligger Hans egen 21-fots hyttbåt och väntar, kommer den att bli ersatt av en Lexus?I Göteborg ligger Hans egen 21-fots hyttbåt och väntar, kommer den att bli ersatt av en Lexus?
I Göteborg ligger Hans egen 21-fots hyttbåt och väntar, kommer den att bli ersatt av en Lexus? Foto: Joseph Caballero

Att köra LY 650 låter sig göras antingen från salongens styrplats men ännu hellre uppe från flybridge. Här är utsikten som bäst över alla vindlande kanaler som verkar genomborra Miami-kusten. Dessa ”freewaves” är nästan bättre än alla freeways uppe på land som alltid är igenkorkade med täta bilköer, dag som natt. Nackdelen med hög flybridgebåt är att man måste invänta broöppningar för jämnan. I USA har bilen alltjämt företräde i de flesta situationer. Kameralins akterut är perfekt när man ska lägga till med den stora badplattformen dikt an mot nattbryggan på bästa partyminglet.

Försäljningen av LY 650 är redan igång, första års- produktionen är slutsåld. Dock ingen till Europa. Än.Försäljningen av LY 650 är redan igång, första års- produktionen är slutsåld. Dock ingen till Europa. Än.Försäljningen av LY 650 är redan igång, första års- produktionen är slutsåld. Dock ingen till Europa. Än.
Försäljningen av LY 650 är redan igång, första års- produktionen är slutsåld. Dock ingen till Europa. Än. Foto: Hans Hedberg

Än så länge koncentrerar sig Lexus och Marquis på att sälja LY 650 i USA, Japan, Kina och Mellanöstern. Någon förhandsbeställning till Sverige och vår långa kustremsa, eller ens till Europa och dess Medelhav, är i nuläget inte aktuell. Kan ha något att göra med grundpriset – håll i er nu – på 3,7 miljoner dollar! Med lite svabbar, fendrar, flytvästar samt tågvirke sprängs 40-miljonerkronorsvallen lika enkelt som när någon drog proppen ur Göta Kanal på det glada 1980-talet.

Lexus LY 650

Pris

Cirka 40 miljoner kronor.

 

Motor

Diesel. Längsmonterade 6-cyl radmotorer med överliggande kamaxel. 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 17:1. Borrning/slag 131/158 mm, cylindervolym 12 800 cm3. Max effekt vevaxel 1 000 hk (735 kW) vid 2 400 r/min, max effekt propeller 942 hk (693 kW), max vridmoment 3 300-3 500 Nm mellan 1 000-2 000 r/min. Ekonomivarvtal 900-1 400 r/min.

 

Framdrivning

Framåtriktade, 360-graders roterbara, dubbla motroterande propellrar.

 

Konstruktion

Glasfiberskrov med kolfiberförstärkningar.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 1 994, bredd 576, höjd 668, djupgående 170 Torrvikt 33 339, kapacitet 16 personer.

 

Tankar

Diesel 4 012 liter, färskvatten 852 liter, spillvatten 644 liter.

 

Fartresurser

Toppfart 32 knop.

 

Bränsleförbrukning

Cirka 15 l/nautisk mil, cirka 320 l/h, räckvidd cirka 250-300 nautiska mil.