100213-saab V4 viztech

Vildaste Saab V4 någonsin!

Saab är på allas läppar nu för tiden. Och vad ska man då inte säga om det här projektet som håller på att ta form i Östergötland! En Saab V4 med kompressormatad V8 på 600 hästkrafter.

 En sällsynt fräck version av gamla Saab V4 snickras just i detta nu samman i Boxholm i Östergötland. Det är Per Strömqvist som förverkligar en gammal dröm han närt länge.

– Jag har länge haft planer på att bygga en fräck Saab V4 men har liksom aldrig kommit till skott. Så fick jag kontakt med Bo Zolland på företaget Viztech i Umeå och han tände på idén och gjorde en skiss på några veckor.

Bo Zolland är vida känd för sina snygga designförslag både vad gäller bilar och båtar. Bland annat har vi sett ett par av hans alster tidigare här på teknikensvarld.se. Om minnet sviker dig spana då in denna Volvo P1800 samt följande Volvo Amazon.

Saaben som du kan se på bild här ovan och nedan blir 10-15 centimeter bredare än originalet och får helt förändrad taklinje. B-stolpen tas bort helt och hållet.

Det mest spektakulära är ändå innehållet. Motorn blir nämligen en kompressormatad 5,4-liters V8 på 600 hästkrafter som kopplas till en sexväxlad manuell låda. Bakvagnen blir helt individuell med stor differential.

Per har byggt bilar förr, en Hot Rod, och räknar med att chassit ska vara klart till i maj. En rullande bil ska stå färdig till midsommar. Sedan ska det in riktig inredning och kolfiberstolar. Bilen ska vara helt körklar och besiktigad i början av 2011 enligt plan.

Läs mer