Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen drar tillbaka rasistisk annons

"Videon är fel och smaklös". Så kommenterar Volkswagen sin egen video på Instagram efter att den väckt uppståndelse. Videon är borttagen men Volkswagens ledning får nu stark kritik från fackförbundet IG Metall som menar att företagets ledning sätter bilarbetarnas framtid på spel med flera felaktiga beslut.

Det är Tysklands största fackförbund, IG Metall, som går till hårt angrepp mot Volkswagen-koncernens ledning. Förbundet uttalar kritik efter rasistskandalen förra veckan och för att ledningen inte kommer tillrätta med de mjukvaruproblem som stoppat leveranserna av de nya modellerna Golf och ID.3

.Den aktuella annonsen publicerades på Volkswagens konto på Instagram och visade hur en mörkhyad man styrs av en vit hand till ett kafé i Buenos Aires, ett kafé som ligger granne med populära Teatro Colon, som fått sitt namn Christofer Columbus.Flera reagerade starkt på videon som senare också plockades bort av Volkswagen. VW förklarade avpubliceringen med att videon var "utan tvekan fel och smaklös". Volkswagen meddelade också att de ämnar inleda en egen undersökning för att ta reda på hur videon, som du ser nedan, kom till och varför den publicerades.

https://youtu.be/XwDMd5WRgxE

Fackföreningen IG Metall menar att videon och de pågående problemen med mjukvara till Volkswagens nya modeller Golf och ID.3 hotar hela företaget. IG Metall påtalade missförhållandena i ett öppet brev till Volkswagens ledning och styrelse. Enligt IG Metall kan misstagen rasera kundernas förtroende för bilmärket, ett förtroende som byggts upp under årtionden.Volkswagen har efter dieselskandalen genomgått ett stort förändringsarbete för att komma tillrätta med fel och brister samt den företagskultur som påstods ligga bakom fusket med utsläppsvärdena. Satsningen på elbilar har varit en del i att försöka återfå kundernas förtroende och inte minst visa den politiska makten att Volkswagen går at lita på.Enligt IG Metall kan misstag som det med annonsen samt kvalitets- och leveransproblem urholka det som byggts upp.Volkswagens ledning har valt att inte kommentera fackförbundets öppna brev.