Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo 245 med V10-motor från Lamborghini Gallardo

Den är inte på långa vägar klar, men bara att ha ”skohornat” ned en V10-motor från en Lamborghini Gallardo i en Volvo 245 är nästan galet nog.

Peter Björck gillar busbilar som sticker ut på ett eller annat vis. Han började med en Volvo 242 och har sedan fortsatt med en Volvo 245 med Supra-motor, en Toyota Supra med 1 294 hästkrafter på hjulen samt en Lamborghini Gallardo som han har twinturbokonverterat.

Nu har Peter Björck ett nytt projekt på gång. 245:ans Supra-motor har han sålt och han fick i stället tag på en V10-motor från en Lamborghini Gallardo som hade smällt under tävling i Dubai. Den maskinen, som har över 500 hästkrafter, har han klämt ned under Volvons stora plåtlock till huv.

SE OCKSÅ: Volvo 245 med vedeldad uppvärmning

Men än är ingenting färdigt, långt ifrån. Och Peter Björck är ärlig genom att säga att han inte är 100 procent säker på att han någonsin når i mål med projektet. Det är så mycket som ska göras för att få plats med alla komponenter, anpassa dem för att fungera i bilen och allt annat som måste till.Själva motorn måste också fixas eftersom den är sprucken sedan kraschen i Dubai och han måste få till transmissionen. Han har en fullt fungerande Gallardo-låda liggandes men han spekulerar i lite olika lösningar för att få till en kraftöverföringsanordning som passar hans minst sagt udda bygge.

https://youtu.be/uBdXCRevKMA

Sedan Peter Björck för några dagar sedan lade upp ett YouTube-klipp på engelska om sitt projekt har han fått väldigt mycket uppmärksamhet och många runt om i världen håller både en och två tummar för att han ska lyckas ta Volvo/Lamborghini-kombinationen i mål. Nu sållar vi oss till gänget som håller alla tummar vi har.I klippet ovan får du höra mer om projektet på svenska medan filmen nedan är den internationella varianten som laddades upp nyligen, drygt fem månader efter det svenska klippet.

https://youtu.be/mOWhV3wjZtA