Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Amazon blir Hollywood-stjärna

Vad får man om man tar en del Volvo Amazon och en del Chevrolet Corvette? Jo, man får en uppseendeväckande kärra som ska synas i en av årets stora filmer från Hollywood.

Volvo V06 heter bilen du ser ovan. Den ställdes ut på SEMA i Las Vegas i oktober/november förra året där den sög åt sig blickar från mångas ögon. Som vi ser är det en Volvo Amazon, men undertill är det knappast Volvo-teknik.

Bilen tog sin början på en servett i en bar. Jeff Allen, mannen bakom projektet, kunde inte motstå utmaningen och i hans verkstad Flat 12 Gallery i Dallas satte arbetet igång förra sommaren. Han tog en Amazon Sport (mest känd som 122S i USA) från 1963, rensade bort chassit och den 90 hästkrafter starka B18-drivlinan och ersatte med chassit från en kraschad Chevrolet Corvette Grand Sport från 2013. Drivlinan hämtade han från en Corvette Z06, det vill säga LS7-V8:an som i normalfallet ger 512 hästkrafter. Maskinen är i detta fall trimmad av Lingenfelter Performance och ger närmare 640 hästkrafter.

En fin Amazon som numera är slaktad och sammankopplad...

Med bilen har Jeff Allen haft för avsikt att delta i Optima Ultimate Street Car Autocross-tävlingen som turnerar runt i hela USA för att senare under 2019 auktionera ut den. Tävlingsdeltagande har det blivit men projektet har även tagit ett helt annat spår. Corvette-Amazonen ska nämligen vara med i den kommande Hollywood-storfilmen Hobbs & Shaw (se trailern nedan) som är en väldigt påkostad spinn-off till Fast & Furious-filmerna. Filmen har premiär på biograferna i augusti. Hur bilen kommer att synas på duken återstår att se.

... med detta chassi från en Chevrolet Corvette Grand Sport.

Bilen har Jeff Allen för övrigt döpt till Mr. Toad’s Wild Ride vilket också är namnet på en välkänd dark ride-åkattraktion på Disneyland.

LÄS MER: Historien om Volvo Amazon

https://youtu.be/5Lxu75r3-kI