Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo C303 (Tgb 11) imponerar på jänkarna

En svensk klassiker är Volvo C303, mer känd som Terrängbil 11. Nu har några amerikaner lagt beslag på ett exemplar från 1975 – och de imponeras.

https://youtu.be/aLe7q-vqlE8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Ett fordon som man har spenderat åtskilliga timmar bakom ratten är Terrängbil 11 (närmare bestämt i radioterrängbil Tgb 1112). Det var ett fordon man både älskade och hatade. Framkomligheten var suverän, likaså enkelheten och åtkomligheten av diverse saker, inte minst det maskinella. Inte lika roligt var det att köra långa sträckor genom Sverige med vetskapen om att det enda som skyddade en framtill var lite tunn plåt.

Hur många Tgb 11, eller Volvo C303 som den egentligen heter, som har hittat över till USA vet vi inte, men åtminstone ett exemplar har gjort det och det är just detta exemplar vi ser i filmen ovan.

I filmen recenseras det svenska militärfordonet av en grupp som på YouTube kallar sig för Regular Car Reviews.

En Tgb 11 på Revingehed 2014. Foto: JorchrEn Tgb 11 på Revingehed 2014. Foto: JorchrEn Tgb 11 på Revingehed 2014. Foto: Jorchr
En Tgb 11 på Revingehed 2014. Foto: Jorchr Foto: jorchr

Det roliga är att höra hur förvånade de blir över att köra Tgb 11, att den är lättkörd som en Honda Civic och att den, när den var ny, var säkrare än amerikanska bilar på den tiden. De imponeras också över en rad andra saker, bland annat hur lätt det är att fylla på bromsolja – inifrån kupén.De medger att den är lite skumpig över gupp, men att den i övrigt går stabilt, trots sina portalaxlar.Volvo C300-serien fanns i olika utföranden, bland annat som ovan nämnda radioterrängbil, en meter längre Tgb 13 med dubbla bakaxlar och Tgb 20 som var ett trupptransportfordon.Titta nu på filmen ovan och lyssna på den oortodoxa recensionen av Tgb 11. Som bonus en film nedan med mer körscener.

https://youtu.be/k5sr0aKS-98

Gilla på Facebook för fler videoklipp!