Volvo L60 G PCP är världens snabbaste hjullastare

Här är världens snabbaste hjullastare –Volvo L60G PCP. Den Polestarblåa hjullastaren med dubblad motoreffekt jämfört med vanliga L60G plockade ledigt hem världsrekordet.

Volvos prestandamodeller brukar normalt inte ha extrautrustning som skopa och sexpunktsbälten men så burkar de inte klockas för världsrekordshastigheter heller. Det är dock något som Västeråsbaserade Swecon lyckats göra med hjullastaren L60G PCP som numer klarar nästan motorvägshöga hastigheter. På Anderstorps Raceway klockades den knallblåa lastaren för 103 kilometer i timmen. 

 För att klara bedriften behövde motoreffekten mer än dubblas från originalets 163 hästkrafter ur Volvos D6-motor till 340 hästkrafter i PCP-versionen. Dessutom behövde Swecons mekaniker uppdatera axlar, transmission och motorsystem. Till sin hjälp hade man dessutom racingkonstruktörer från Polestar som såg över designen och förarsäkerheten i de för hjullastare extrema hastigheterna som maskinen nu är kapabel till.

 Bakom den nya ratten satt förutom en ny stol med sexpunktsbälte dessutom 28-åriga Karin Olsson från Hässleholm som nu alltså kan titulera sig världsrekordhållare. 

 –Min chef frågade mig om jag ville vara med och sätta ett rekord. Ja, varför inte… 

 Motorn i rekord-Volvon är en Volvo D6 Steg 3B som drivs av biodiesel. Motorn har trimmats med Volvos originaldelar av tre unga Swecon-mekaniker –Mikael Larsson, 21, Simon Kvarnström, 23 och Robin Frohm, 19 som även specialbyggt resten av fordonet. Däcken är styvare än vanligt och skopan har fått en slags spoiler för att inte fånga upp för mycket av luftmotståndet.

https://youtu.be/6gqM6C0dRXk?width=575&height=353