Foto: Leo, 16 år

Volvo testar rymdfärja med NASA

Sverige har ett rymdprogram, men att Volvo också har ett, i samarbete med NASA, kände vi inte till. Tydligen är det på gränsen mellan Frankrike och Spanien som basen ligger.

Sveriges rymdprogram genomförs tillsammans med europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency). En av rymdraketbaserna, Esrange, ligger drygt fyra mil öster om Kiruna.
Mer än så hade vi ingen aning om att Sverige var inblandat i rymden.

Tydligen så är Volvo också involverade i rymdfärder. Bilderna vi ser här avslöjar förra generationens V70 (V70N 2000-2007) som rymdfärja, komplett med framdrivnings(raket)motorer, stjärtfena med roder samt korrekt NASA-dekalering.
Dessa exklusiva bilder, unika i sitt slag, är tagna nere i södra Frankrike, när gränsen till Spanien. Volvo-rymdfärjan ses här vara på väg söderut mot Barcelona.
Fotografen är en riktig spionfotograf med inriktning på rymdfarkoster, 16-årige Teknikens Värld-läsaren Leo.

Foto: Leo, 16 år

Nej, om vi ska bruka en smula allvar så är det en icke standardutrustad V70N vi ser på bilderna. På väg ner på Spanien-semester med sin familj siktade Leo denna udda skapelse med brittiska registreringsplåtar. Bilen är en av deltagarbilarna i ”The Wacky Rally – Barmy to Barcelona” (se dekalen på bakluckan), ett bilrace för galet utspökade bilar. En rolig grej helt enkelt.
De fyra astronautnamnen på bakre sidorutan får oss att misstänka att det är en familj med en god portion humor som har en annorlunda bilsemester, lite som familjen Griswold.

Foto: Leo, 16 år

OBS! Bara för att vara extra tydlig: Volvo testar inte en rymdfärja med NASA. Bilen är alltså bara på skoj.