Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Trucks stäms på miljardbelopp i Tyskland

Tyska statliga järnvägsbolaget och Tysklands försvarsmakt stämmer sex lastbilstillverkare, däribland Volvo Trucks, för olaglig kartellbildning.

Deutsche Bahn (DB), det tyska statliga järnvägsbolaget med Europas största åkeri DB Schenker i spetsen, och Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, stämmer sex lastbilstillverkare för kartellbildning vilket ska ha orsakat de båda miljardförluster. Bakom DB står dessutom ett 40-tal andra företag inom bland annat transport- och handelssektorn.

Deras gemensamma stämningsansökan lämnades in till domstol i München i tisdags kväll. Hur stort skadestånd de åberopar är ännu okänt.

De sex bolagen är, utöver Volvo Trucks, Renault Trucks, som ägs av Volvo Group, DAF, Daimler Trucks, Iveco samt Volkswagen-ägda MAN (notera att Scania, som också ägs av Volkswagen, inte omfattas av kartellbildningen och därmed inte heller av stämningen).

Nämnda lastbilstillverkare har redan fällts för kartellverksamhet av EU-kommissionen. Det var under 2016 och då fastställdes det att bolagen mellan 1997 och 2011 kommit överens om gemensamma nivåer på bruttopriser, uppskjutande av ny utsläppsminskande teknik i lastbilarna samt att utgifterna för detta skulle läggas på kunderna. Av EU dömdes de sex bolagen till sammanlagt 37,7 miljarder kronor i böter varav Volvo ålades att betala drygt sex miljarder av dessa.

Deutsche Bahn skriver att inköpet av minst 35 000 lastbilar, till ett inköpsvärde av över 20 miljarder kronor, ska ha fördyrats på grund av kartellverksamheten.

– Deutsche Bahn är fast beslutet om att få full kompensation av kartellmedlemmarna. Vi är nöjda med stödet från Bundeswehr och de andra bolagen. Det illegala prissamarbetet har åsamkat vårt bolag och övriga berörda parter enorm skada, säger Ulrich Weber som är chefsjurist på Deutsche Bahn.