Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vibrerande soltak i Volvo XC90

Att Volvo XC90 är en bra bil, det är det ingen fråga om. Den har både vunnit priser internationellt och vunnit tester här hos oss på Teknikens Värld. Dock har även solen sina fläckar, och i videon nedan kan du ta del av när Marcus Engström undersöker ett problem med bilens taklucka.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Mer om problemet med Volvo XC90:s taklucka läser du i Teknikens Värld 18/2016.Mer om problemet med Volvo XC90:s taklucka läser du i Teknikens Värld 18/2016.Mer om problemet med Volvo XC90:s taklucka läser du i Teknikens Värld 18/2016.
Mer om problemet med Volvo XC90:s taklucka läser du i Teknikens Värld 18/2016.

Som kan ses på videon är det när bakre sidorutorna är öppna som ett resonansfenomen uppstår, där Volvo XC90:s stora soltak vibrerar kraftigt. Det hela upplevs mycket obehagligt, med hög ljudnivå och snabba tryckförändringar. Vår läsare, som kontaktade oss när han upptäckte problematiken i sitt exemplar, hyste till och med oro för att takluckan skulle spricka. Testet visar att rutan håller, men att det ändå är ett betydande komfortproblem.

Samma resonansproblem finns inte i exempelvis Audi Q7 med liknande taklucka – som vi använde som referensbil – men upplevs i fler än ett exemplar av XC90. Den mjukt dämpade infästningen av takluckan har en del av skulden till problemet.

Vill du läsa mer om problemen med Volvo XC90:s taklucka rekommenderar vi att du köper senaste numret av Teknikens Värld – nummer 18/2016 – som finns i butik nu!

Vi ber om ursäkt för det bitvis dåliga ljudet i filmen, då vi fick problem med en av våra mikrofoner i samband med filmandet.