Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Om Teknikens Värld

Teknikens Värld är världsbäst på seriös biljournalistik. Vi tar med dig bakom ratten på världens alla bilar, vi testar nya och begagnade bilar på svenska bilägares villkor, vi avslöjar de dåliga modellerna och hyllar de bra. Köp aldrig en bil förrän du läst Teknikens Världs test! Teknikens Värld är en del av Bonnier News.

Teknikens Värld från då till nu

Teknikens Värld är Sveriges största biltidning när man räknar ihop räckvidden för papperstidningen och digitalt. Vi har även över 130 000 prenumeranter på Youtube och stor närvaro i sociala medier. Men Teknikens Värld såg dagens ljus långt innan internet ens fanns i tankevärlden.

Teknikens Värld har en historia som få biltidningar kan mäta sig med. Nedan kan du ta del av ett litet axplock från åren som gått.

Teknikens Världs utgivning startade 1948, då i samarbete med tidningen Flyg.

1950 togs vinjetten Flyg bort och Teknikens Värld började koncentrera sig mer på bilar även om det fortfarande förekom en hel del flyg, raketer och annat.

Men innehållet koncentrerades mer och mer på bilar och det var bland annat mycket racing, främst formel 1, under 70-talet med Ronnie Peterson i huvudrollen.

På den tiden var det sällsynt med formel 1 i televisionen och det gjordes stora tävlingsreferat med resultat och allt i Teknikens Värld, något som fortsatte in på 80-talet, men det svenska formel 1-intresset hade bleknat kraftigt redan efter Ronnie Petersons död 1978.

1987 slog Teknikens Värld hastighetsrekordet i sex olika cylindervolymsklasser, däribland den största där tidningens testchef Björn Sundfeldt körde 315 km/h i en Porsche 911 DP3 Zirkelbach, på allmän väg, dock avspärrad.

En annan motorsport det satsades kraftigt på var dragracing, men även vanlig svensk racing fick stor plats.

1996 blev det stora rubriker i Sverige när vi fotograferade kommande Saab 9000 i en lagerlokal på Arlanda. Saab gick i taket, deras amerikanska ägare GM hotade med stämning och vår reporter PeO Kjellström hamnade i häktet för några timmar. Hela saken reddes dock ut och Teknikens Värld friades från alla anklagelser som bland annat inkluderade industrispionage.

I oktober 1997 skapade Teknikens Värld rubriker över hela världen då Mercedes A-klass välte i vårt numera världskända undanmanöverprov älgtestet. Det ledde till att Mercedes fick göra om konstruktionen av sin nya småbil och antisladdsystem infördes. I dag är antisladdsystem, även kallat ESP (eller andra bokstavskombinationer beroende på vilken biltillverkare som hittat på det) ju standardutrustning på alla nya bilar.

2008 gick vi ut i tv-rutan när tre säsonger av Teknikens Värld – Allt Om Bilen sändes.

2009 gick teknikensvarld.se upp som Sveriges största bilnyhetssajt och är i dag den största bilsajten i Sverige med 400 000 unika besökare per vecka i snitt.

2011 bytte Teknikens Värld utseende på webben för att redan 2014 återigen lansera nya teknikensvarld.se. Den du läser på nu är en kraftigt moderniserad variant av årgång 2014.

Digitalt är Teknikens Värld sedan våren 2022 en del av Expressen Premium, vilket innebär att du som Premium-prenumerant även har tillgång till en väldig massa mer än ”bara” vår motorjournalistik. 

Du hittar också vårt innehåll på Facebook och Instagram och Twitter.


Ansvarig utgivare: Klas Granström

Redaktionschef Bonnier News Lifestyle: Bella Levy

Chefredaktör, Teknikens Värld: Marcus Engström

Innehållsredaktör: Per-Erik Sundström

Webbredaktör: Mattias Rabe

Formgivare: Jens Rydén

Reporter: Linus Pröjtz

Reporter: Erik Wedberg

Reporter: Daniel Östlund

Reporter: Jan-Erik Berggren

Reporter: Robin Törnros

Reporter: Sanne Väli-Tainio

Fotograf och reporter: Patrik Lindgren

Reporter och illustratör: Erik Andrén

Testförare och expert: Ruben Börjesson

Prenumerationsfrågor: Kundservice eller tele: 08-522 183 95

Vi jobbar med Teknikens Värld

Marcus Engström, chefredaktör. 

Marcus började på Teknikens Värld 2005, som reporter och fotograf, 2010 blev han redaktionschef och 2018 chefredaktör. Hans bilkarriär började dock långt tidigare, när han fick ”övningsköra” med pappa Hardy på parkeringen vid isladan i Timrå vid sju års ålder. Mediekarriären startade aningen senare, när han började jobba på lokaltidningen Dagbladet i Sundsvall under sista året i gymnasiet. Marcus pluggade på journalistlinjen i Sundsvall och jobbade parallellt som frilansfotograf och reporter för allehanda magasin och nyhetstidningar, och har tillbringat många helger på svenska racerbanor som fotograf på STCC och Carrera Cup Scandinavia. Den egna ”tävlingskarriären” inom motorsport består av en del tävlande i olika långloppscuper och kröntes 2021 av ett inhopp i GT4 Sprint Challenge, med varierat resultat. I sitt civila liv har han tre barn, en hund, en fru och en fjällstuga. Marcus ägnar mycket och gärna tid åt skidåkning, jakt och diverse annat som kräver stor och fyrkantig bil som lastar mycket. 

Bästa Teknikens Värld-minne: Varje gång vi avslöjar bilar som är dåliga på riktigt. 

Bilar just nu: Toyota Land Cruiser 150, 2010. Volkswagen Transporter, 2013. Porsche 911, 1977.

Mejla Marcus Engström

Per-Erik Sundström, innehållsredaktör:

Per-Erik ”PEG” Sundström är 47 år ung och bor för närvarande i Sundbyberg men är född i motorstaden Karlskoga. Trots det dröjde det ända tills 2008 innan han började på Teknikens Värld. Innan det hade han hunnit jobbat både som reporter på diverse magasin, nattredigerare på Expressen, frilansare och som reklamplacerare och speaker på radiokanalen NRJ. Per-Erik har tidigare jobbat med tidningens form och layout men numera innehar han rollen som innehållsredaktör. Övriga intressen spretar hej vilt och innefattar alltifrån musikproduktion, film, matlagning, fotografering och elcykling till mekande med begagnade bilar (mest för att slippa betala svindyra servicekostnader). Per-Erik drömmer om att äga en gul Vespa men vet hur illa det skulle vara för hans kondition och hälsa och undviker därför att köpa en. En dag kanske det händer. Per-Erik är gift, har två barn och en katt.

Bästa Teknikens Värld-minne: När vi åkte nedcabbat till Nordkap.

Bilar just nu: Mazda CX-5, Fiat Regatta 85.

Mejla Per-Erik Sundström

Mattias Rabe, webbredaktör

Mattias tog under 2007 sitt pick och pack och flyttade från Malmö till Teknikens Värld i Stockholm för att jobba med två av sina tre stora intressen – bilar och webbutveckling. Det sistnämnda har inte suttit i sedan barnsben, det har däremot intresset för bilar – och andra fordon – gjort. Från hans fars sida kommer det stora bilintresset och från hans mors sida intresse för tyngre saker då hans morfar var verksam i åkeribranschen under många år. Mattias har dessutom arbetat som lastbilschaufför under 1990-talet.

Det tredje intresset är fotboll och upptar en stor del av livet utanför Teknikens Värld, som tränare och lagledare för sonens lag och som himmelsblå supporter till Malmö FF.

Resa och uppleva tillsammans med familjen, som även består av hustru och dotter, står förstås högst upp på listan över favoritgrejer.

Bästa Teknikens Värld-minne: När telefonen överhettades sommaren 2012 efter att Jeep Grand Cherokee hade misslyckats i älgtestet. Amerikanska medier ringde konstant. internets genomslagskraft är otrolig.

Bilar just nu: Toyota Corolla Touring Sports, 2022, Toyota C-HR, 2020, samt Volvo V70, 2003.

Mejla Mattias Rabe

Jens Rydén, formgivare: 

Jens började jobba som formgivare/art director på förlaget 2008 och avancerade till Teknikens Värld 2010 efter att bland annat ha nominerats för bästa medarbetare. Mediakarriären tog fart på designutbildningen på Berghs School of Communications där det också kammades hem utmärkelser och priser, varpå Jens specialinriktade sig på magasindesign.

På fritiden gillas det att beundra gamla entusiastbilar på cruisingar, fotografera porträtt med avancerad ljussättning och retusch, samt spela musik. Därför föredras bilar med bra packningsmöjligheter.

Bästa Teknikens Värld-minne: Nordcab-resan då vi åkte 200 mil till Nordkap mitt i vintern – nedcabbat. En resa som ingen gjort förut.

Bilar just nu: BMW 3-serie kombi, 2009.

Mejla Jens Rydén

Linus Pröjtz, reporter:

Linus började på Teknikens Värld 2000 som reporter och fotograf. Motorsportdebut vid fyra års ålder i lådbil. Intresset för racerbilar och fotograferande har alltid funnits hos familjen Pröjtz, något som Linus visade kanske mest av alla. Efter gymnasiet en kort visit på Högskolan i Kristianstad och Lärarprogrammet – tack och hej efter två veckor. Snart öppnades dörren till Förlags AB Albinsson & Sjöberg där Linus främst kom att jobba med tidningen Bilsport. Hösten 1999 hörde Teknikens Värld av sig, resten är historia. Racinglicensen togs några veckor efter körkortet och pappas bilar blev första verktygen. Under årens lopp har Linus gjort inhopp i standardvagns- och GT-klasser samt Carrera Cup. En seger och en tredjeplats i Swedish GT 2017, placering mitt i fältet i Carrera Cup-finalen 2018 och en rad säsonger långloppsracing tillsammans med Teknikens Värld är några av erfarenheterna. Repetitiv bilkörning och lika repetitiva testmetoder är hans signum, vilket kommer väl till pass i tidningens däcktester som Linus har ansvarat för sedan familjen Hedenhös bytte till gummihjul… Familjen består av fru och två döttrar. Fritiden spenderas helst på mountainbike, eller på skidor.

Bästa Teknikens Värld-minne: På två hjul genom älgtestet, på väg att välta. Jobbigt att sitta bakom ratten då, jäkligt bra och viktigt efteråt.

Bilar just nu: Audi A4 2,0 quattro Avant 2003, Triumph TR3A 1958, Porsche 911 C2 1990.

Mejla Linus Pröjtz

Erik Wedberg, reporter:

Erik började på tidningen 2010 efter att ha extrajobbat parallellt med studierna några år. Under journalistutbildningen på Södertörns högskola gjorde han praktik på Teknikens Värld och har i stort sett varit kvar sedan dess.

Han drömmer om att kunna skruva på bilar själv och, kanske en vacker dag, bli riktigt intresserad av racing. Till dess är han mest intresserad av att reda ut hur bilar påverkar samhället och hur vi ska undvika att köpa de dåliga bilarna.

I det civila livet har han en sambo och löptränar allt mer och köper allt fler onödiga och dyra springskor.

Bilägandet har hittills kännetecknats av tvära kast. Från den första som var en felfri Mini Cooper S, till en krånglande Porsche 911, till en rostig Skoda Yeti via en bensinslukande Lexus IS F och nu en obekväm Mini Countryman John Cooper Works. Mycket vaken tid viks till att fundera på vilken bil som ska bli den nästa.

Bästa Teknikens Värld-minne: När tio japanska ingenjörer från Subaru kom till Sverige för att vara med på en testresa till Dalarna och lära sig hur vi testar bilar.

Bilar just nu: Mini Countryman John Cooper Works med alldeles nybytt och dyr koppling.

Mejla Erik Wedberg

Daniel Östlund, reporter:

Daniel hör till tidningens nyaste rekryteringar. Innan dess hade han en krokig mediekarriär på flera olika bil- och branschtidningar, en period som frilansfotograf och en sejour på en bilannonssajt. Men egentligen har Daniel en examen som civilingenjör i maskinteknik och tio års erfarenhet från stötdämparbranschen, han råkade bara snubbla till i karriären som tog en annan riktning. Han är bilknarkare som åtskilliga gånger försökt nyktra till och har så här långt ägt ett femtiotal bilar, mest dåliga bilar från konstiga länder. Några av dem har fått rulla på racerbanan och fortfarande när han drömmen om att återvända till Sportvagnsmästerskapet. När han inte tramsar med bilar bor han ensam i sitt stora hus på Värmdö med en dotter varannan vecka, och svajpar sporadiskt efter någon att dela det med. 

Bästa Teknikens Värld-minne: Bankalaset. En unik chans att jämföra många vassa bilar mot varandra på bana.

Bilar just nu: Volvo C30 T5 2008, Westfield SEiW 2011.

Mejla Daniel Östlund

Jan-Erik Berggren, reporter:

Jan-Erik började på Teknikens Värld för tre år sedan men har en lång erfarenhet av att bevaka bilbranschen och provköra bilar. Jan-Erik började på Expressen 1997 och efter tre år på sportredaktionen började han på bilagan Matsons Bil. Sedan dess har han bevakat bilbranschen, provkört bilar och kombinerat det med bevakning av olika motorsporter.

Första provkörningen ägde rum redan 2001, Saab 9-5, och sedan 2014 är Jan-Erik en av Sveriges tre representanter i juryn för Car of the Year. 2020 publicerade Jan-Erik boken ”Batterirevolutionen - Northvolt och den nya svenska bilindustrin”.

Intresset för bilar, motorcyklar och sport kommer från hemstaden Karlskoga där Jan-Erik var funktionär på Gelleråsbanan. Som aktiv förare har Jan-Erik provat på roadracing 250 cc och bilracing i Clio Cup.

Familjen består i dag av fyra barn och sedan sommarhuset på Österlen sålts ägnar Jan-Erik mer tid åt att resa och gärna se olika idrottsevenemeng. Golf är en nyupptäckt hobby.

Bästa Teknikens Värld-minne: Hela 2022 är ett pågående fint minne där jag fått bevaka Dakarrallyt, flera lopp i Indycar, Svenska rallyt, Race of Champions i Piteå, plus förstås provköra många intressanta bilar. Att vara bland de första i världen att provköra nya bilar är alltid väldigt speciellt och minnesvärt.

Bilar just nu: Peugeot Partner, 2005.

Mejla Jan-Erik Berggren

Robin Törnros, reporter:

Robin började på Teknikens Värld 2012 efter att ha arbetat sju år i byggbranschen. Han är därför en av få på redaktionen som också har haft ett riktigt jobb. Bil- och motorintresset började vid en låg ålder med en morfar som körde motorcykel och morbror som gillade att sladda med Amazon längs vägarna i hemorten Rengsjö, Hälsingland. Första egna bilen kom vid 15 år, en Volvo 245 som kördes på sjöis.

Det senare billivet kännetecknas av en brokig samling med allt från klassisk 911, 80-tals-Fiesta, Mercedes 190, Citroën CX, Focus ST och en lång rad motorcyklar från 1980 och bakåt.

I sitt civila liv har han snart ett barn, sambo och en gård i Hälsingland. Robin ägnar sig gärna åt att fixa saker på egen hand. Vare sig det är att renovera hus åt sig själv eller hjälpa vänner, renovera sina diverse fordon och lära sig om skogsbruk. Fotograferar gärna med analog kamera och försöker att återbruka så mycket som möjligt.

Bästa Teknikens Värld-minne: När vi körde vilse i de Norrbottniska skogarna på Ockelbo-skotrar från 1970-talet.

Bilar just nu: Porsche 911 Carrera 4S, 2004. Volvo V70 XC, 2000. Plus en drös med klassiska motorcyklar.

Mejla Robin Törnros 


Sanne Väli-Tainio, reporter:

Sanne är Teknikens Världs senaste tillskott och började på tidningen i september 2021. Hon kom till oss med en nyfikenhet på bilbranschen och en rad nyttiga kompetenser, såsom videohantering, webb- och sociala mediekunskaper och dessutom journalistnäsa!

Hon har tidigare erfarenheter från allmän- och sportrapportering på olika redaktioner på SVT och TV4 samt lokaltidningen Länstidningen i Södertälje – där hon är född och uppvuxen. Men senast arbetade hon på branschtidningen Motormagasinet, som riktar sig till bilverkstäder, så helt ny i branschen är hon inte.

Innan Sanne började på Teknikens Värld var hon en typisk ungdom som privatleasade sin bil. Hon har nu vuxit upp och äger sin första bil.

Hemmavid finns en sambo, en dotter och tre galna katter. På fritiden ägnar hon sig åt familjen och vänner, men också träning, målning och datorspel.

Bästa Teknikens Värld-minne: Första gången på racingbana var en upplevelse.

Bilar just nu: Volvo V40, 2013 och sambons Kia Ceed, 2021.

Mejla Sanne Väli-Tainio 


Patrik Lindgren, fotografer och reporter:

Ett stort foto- och filmintresse fanns hos Patrik redan i slutet på förra årtusendet, men det var inte förrän 2006 då han träffade Marcus Engström i Sydafrika som det tog ordentlig fart. Marcus gjorde ett starkt intryck på Patrik som sökte sig in på Nordens Fotoskola och blev bildjournalist på kuppen. Krigsfotografen James Nachtwey var en stor förebild, men det mest frekventa motivet har varit bilar. Det har passerat tusentals bilar framför Patriks kamera genom åren, bland annat på racerbanor. Han har fotograferat STCC och Carrera Cup Scandinavia och sedan som teamfotograf åt svenska racerbilsteamet Cyan Racing som har tävlat i WTCC och numer i WTCR över hela världen. Samtidigt som han har rest jorden runt och levt i en kappsäck så har han även hunnit med att se större delarna av Sverige då han också fotograferat oerhört flitigt åt Teknikens Värld så långt tillbaka som 2006. När han inte är på resande fot spenderar han tid med sina två barn och fru strax norr om Uppsala. Bilintresset har vuxit med åren men hans största intresse är att cykla MTB i skog och mark, gärna nerför berg när det erbjuds.

Bästa Teknikens Värld-minne: Faktiskt svårt på riktigt, har varit med om så sjukt många kul grejer.

För många år sedan körde vi ett lång-test med gamla Saabar på en folkracebana i -25 grader, magiskt på så många sätt.

Bilar just nu: Mercedes E-klass, 2006. Kia Ceed laddhybrid, 2020.

Mejla Patrik Lindgren

Erik Andrén, reporter/illustratör:

Erik började på Teknikens Värld 2005 som praktikant, och blev därefter – så att säga – kvar på tidningen. Bilintresset, liksom illustrationsditot, har funnit med sedan tidig barndom, där han som liten parvel satt och tecknade bilar i köket i föräldrahemmet i Uppsala. Det är även som illustratör han hela tiden haft sin plats på Teknikens Värld, även om han med tiden även gjort mycket annat i tidningen, tillika varit redaktör för flera kringpublikationer. Till skillnad från chefredaktör Engström, som började på tidningen som fotograf samma år, har dock en betydande del av Andréns yrkeskarriär legat utanför tidningens väggar. Parallellt med tidningsarbetet utbildade han sig nämligen både till civilingenjör (inom industridesign) vid KTH och inom visuell kommunikation på Beckmans designhögskola. På senare år har han också, vid sidan av Teknikens Värld, jobbat som formgivare av bland annat köksmaskiner. Har du en ugn hemma som är obegriplig, så är det förmodligen hans fel. Bilmässigt har Erik privat, i alla fall i skrivande stund, en Peugeot 405 Mi16. Egentligen behöver han dock en bil som inte (bara) är ett entusiastfordon. Om inte annat för att resa mellan lägenheten i Stockholm och fritidshuset i södra Dalarna. Kanske med längdskidor på taket eller en vandringsryggsäck i bagageutrymmet. 

Bästa Teknikens Värld-minne: Svårt val. Kanske 2008 när vi hade en Alfa Romeo 2000 Berlina som sommarskott, och låtsades agera ”Guardia Di Finanza”.

Mejla Erik Andrén

Ruben Börjesson, testförare och expert:

Den före detta trafikpolisen Ruben Börjesson kom in på Teknikens Värld redan i början av 1970-talet, då som testförare. Mer aktivt och frekvent sätter vi 1999 som startdatum. Ruben har varit aktiv inom internationell motorsport, förarinstruerande samt biltestande under hela sitt liv. Extremt erfaren. Han svarar även på läsares ibland oerhört komplicerade frågor om trafikregler. 

Sitt civila liv bedriver han i Nyköping med hustrun Ann, tre utflugna barn och ett alldeles nytt barnbarn. 

Bästa Teknikens Värld-minne: Det finns ju så jäkla många minnen. Det händer ju grejor hela tiden. 

Bilar just nu: BMW 320i, 2009 och rallybilarna Triumph TR7 V8 från 1980 och Opel Ascona från 1973.

Mejla Ruben Börjesson