Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100403-nairobi100403-nairobi100403-nairobi
100403-nairobi

Påsklös påsk i Nairobi

Inte mycket till påskstämning i Kenya, men vi har lyxat till det på eget vis. 

Efter att ha tillbringat natten ett hundratal meter från en kenyansk militärövning, lyckligtvis en vapenfri, rullade vi mot huvudstaden Nairobi. Enligt alla kartböcker och berättelser skulle vägen vara asfalterad, men redan efter ett par mil tog det svarta slut och återigen fick vi stå ut med detta oändliga guppande. Nu skulle det visa sig bara vara en form av kenyanskt vägbygge, alltså något som aldrig färdigställs, och det dröjde bara några mil innan asfalten var tillbaka. 

Vi svängde in på närmaste mack och tankade upp bilarna för 4000 shilling, knappt 400 kronor. Det känns nästan lite jobbigt att betala dieseln nu, för om man jämför med Egypten är den hutlös dyr. Hela 7 kronor litern, visserligen lite om man jämför med Sverige men ljusår från Egyptens 1,5 kr/litern. Det som förvånar med Kenya är hur civiliserat landet ändå upplevs. I de norra delarna har vi bara sett några enstaka massajer stående längs vägarna men nu ploppade det upp folk från alla dess håll och kanter. Polisen har till och med reflexsjackor och -västar, något som vi inte sett sedan vi lämnade Europa. Det måste ju vara ett tecken på civilisation? 

Kenya har dessutom vänstertrafik, men under våra första dagar i landet har det varit lite si och sådär med den. Det har mer varit en fördel att mötas på till vänster om varandra, men långt ifrån en nödvändighet. På grusvägarna kör bilarna lite som de själva vill, men nu var det andra bullar. Vi är däremot alla förvånade hur lätt det ändå känns att köra på ”fel” sida. Det enda som är lite problem är omkörningarna, men då är det bara att väcka passageraren som får berätta när det är fritt fram. Inte ens infarten till Nairobi med dess kaotiska trafik var några som helst problem. För nu är trafiken kaotisk, dessutom kan vägen plötsligt förvandlas till ett myller av potthål utan förvarning. Det krävs en aldrig tidigare skådad koncentration, men den är onekligen spännande. 

I Nairobi tog vi in på en välkänd overlandcamping, eller det är snarare en herre som öppnat upp sin privata trädgård för oss bilister. Självklart mot betalning, men det är värt varenda krona av de 600 shilling det kostar per person. Det var som en dröm att rulla in här i eftermiddags, plocka fram campingstolarna och bara sitta ner och njuta. Tyvärr hade vi ingen påskmiddag att avnjuta så vi fick nöja oss med vad köket här på campingen kunde laga till, gott i vilket fall som helst med riktigt lagad mat. Påsk och påsk egentligen, om inte folk från Sverige hade påmint oss om högtiden tror den hade gått oss obemärkt förbi, så insatta är vi i omvärlden. Vi ska se om vi kan få tag i ett ägg till frukost i morgon, det får i så fall bli vår påskmiddag.

Nu när vi dessutom har fått tag på en fin internetuppkoppling passar vi på att tanka upp lite bilder från resan, nedan är det bilder från Sudan.