Saab 9-3 TTA Elitserien i Racing
Saab 9-3 TTA Elitserien i Racing

Saab 9-3 tävlar i TTA – Elitserien i Racing!

I sommar kan vi ta del av en fight som vi knappast är bortskämda med, nämligen Saab och Volvo på samma racingbanor! I dag presenterar Flash Engineering och Team Tidö Saab 9-3 som TTA-bil.

Saab kommer i år att leva i allra högsta grad trots konkursen i januari. Fyra nyutvecklade Saab 9-3 ska nämligen deltaga i TTA – Elitserien i Racing 2012.

 Det är TTA-teamen Flash Engineering och Team Tidö som ställer upp med Saab som en sorts hyllning till märket. Tribute2Saab kallas deltagandet. De fyra förare som bakom Saab-ratten ska ta upp kampen med Volvo, BMW och Citroën är Jan ”Flash” Nilsson, Mattias Andersson, Linus Ohlsson och en ännu ej avslöjad förare.

 – Jag har längtat i 40 år efter att få se fighten mellan Saab och Volvo på racingbanan. I sommar händer det äntligen och min största dröm är att alla Saab-fans i Sverige åker till TTA-tävlingarna och hejar fram oss, säger Jan ”Flash” Nilsson.

 – Jag fick en riktigt wow-känsla när jag såg Saaben i TTA-utförande första gången. Det ska bli så kul att tävla med ett svenskt märke och framförallt att plocka upp den klassiska Saab mot Volvo-fighten som funnits sedan man var liten. Jag ser definitivt fram emot den kommande säsongen, om möjligt ännu mer nu, säger Mattias Andersson.

 – Det kommer att bli väldigt häftigt att tävla med Saab, ett märke som alltid varit speciellt för mig. Det är en väldigt stark känsla att få ta klivet upp till Elitserien i Racing i Team Tidö tillsammans med Flash Engineering i år och jag kommer göra mitt yttersta för att leverera toppresultat, säger Linus Ohlsson.

 – Man behöver inte vara särskilt patriotisk för att lida med Saab och deras anställda. Under mina få år i motorsporten har jag haft förmånen att träffa många av Saabs tävlingsförare som Stig Blomqvist, med flera. Dessa stjärnor har för mig berättat om Saab:s betydelse för motorsporten. Det känns därför extra kul att tävla med en Saab i TTA. Saab har lett mycket av utvecklingen för världens bilar och nu vill Team Tidö tillsammans med med partners vara med och leda utvecklingen inom svensk motorsport med TTA, säger David von Schinkel, vd för Team Tidö.

 Delar av Saab som fortfarande lever vidare kommer att vara involverade i Flash Engineering och Team Tidös satsning, bland annat Saab Parts som kommer att stötta stallen under årets säsong.

 – Vi tycker detta är en fantastisk satsning och det är väldigt roligt att Flash Engineering och Team Tidö lyfter fram Saab som bil med denna hyllning. Det ger också oss en bra möjlighet att visa att vi lever och tar hand om Saab-bilar på 160 auktoriserade verkstäder runt om i landet, säger Thomas Sundström, direktör för svensk eftermarknad, Saab Parts AB.

 Även Saabs återförsäljarförening stödjer Flash Engineering och Team Tidös satsning i Elitserien i Racing 2012.

 – Vi har gjort en fantastisk resa med Saab genom åren och det ska bli oerhört kul att se Flash Engineering och Team Tidös framgångar på racingbanorna i år med Saab. Det glädjer oss verkligen att Saab kommer att vara representerade i TTA i år och vi kommer att följa dem nära, säger Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening.

 Saab är knappast nya i motorsportsammanhang. Vem minns inte Erik Carlsson ”På taket” och Stig Blomqvists framgångar, bara för att nämna några:

1962 – Första Monte Carlo-segern – Erik Carlsson – Saab 96

1973 – Första WRC-segern – Stig Blomqvist – Saab 96 V4

1979 – Första turbo-segern i WRC – Stig Blomqvist – Saab 99 Turbo

1984 – Första Rallycross EM-titeln – Anders Norstedt – Saab 900

1997 – Första Rallycross SM-titeln – Per Eklund – Saab 900

2000 – Första Pikes Peak-segern – Per Eklund – Saab 9-3

– Det värmer mig i hjärtat att Saab kommer att leva vidare på racingbanorna i år. Så många härliga minnen som jag har med Saab och så stor del som Saab har varit och fortfarande är med Svenska folket så glädjer det mig att det finns eldsjälar som fortfarande brinner så här starkt för kära Saab, säger Erik Carlsson "På Taket".

 Tre andra stora profiler som har skördat framgångar med Saab genom åren är Stig Blomqvist, Per Eklund och Åke "Bryggarn" Andersson.

 – Utan Saab och deras hjälp hade jag inte varit den jag är inom motorsporten. Saab har varit ledande inom utvecklingen av teknik i bilar, det som händer nu är verkligen tråkigt. Därför är det extra roligt att man i TTA genom Flash Engineering och Team Tidö höjer Saab. Vem vet, kanske min son Tom Blomqvist (förare i F1-stallet McLarens ungdomsprogram) kan köra Saab en dag också, säger Stig Blomqvist, rallyvärldsmästare 1984.

 – Saab brinner jag för, just nu arbetar jag med iordningställandet av två Saab-bilar för att tävla med i USA, så visst lever Saab för mig. Det är glädjande att Flash Engineering och Team Tidö gör något så radikalt när det mest är negativa nyheter om Saab hemma i Sverige. Lycka till med TTA, säger Per Eklund, europamästare i rallycross 1999.

 – Saab har betytt mycket för mig och min karriär. Det värmer att man lyfter Saab genom en tribute2saab. Tack vare mitt samarbete med Team Tidö inom historisk racing har jag kunnat följa detta projekt på nära håll och det är minst sagt imponerande. Dessutom roligt att Jan "Flash" Nilsson hjälper till och stöttar en juniorsatsning, det behövs verkligen. Det skall bli intressant att följa TTA, säger Åke "Bryggarn" Andersson, segrare av svenska rallyt 1966 för Saab.

 Flash Engineering och Team Tidö kommer att testa Saaben för första gången på en hemlig plats i nästa vecka. Vill du ha koll på läget håller du koll här på teknikensvarld.se samt på flashengineering.se.

 I morgon kan du läsa mer om TTA-Saaben i Teknikens Värld nummer 7/2012.