Säg hej till Helmut, Baron Bob och Jonny Rotten

Säg hej till Helmut, Baron Bob och Jonny Rotten

Tester och provkörningar i all ära men när vi träffar gamla (och nya) läsare så glider samtalsämnet lätt över till våra sommar- och vinterskott. Varsågod, här är de, pärlorna vi saknar och vraken vi fortfarande har mardrömmar om.

Scarface (2007)

Maserati Biturbo

Vi kom bara 25 mil efter köpet i Tyskland. Men nu vet vi att det är sant – Maseratimotorn är gjord i papier-maché.

Krutov (2006)

Lada 1500 kombi

Minns ni Sovjet? Stridsmissiler, atomubåtar och Gulag? Eller värst av allt – Lada? Vi bildade Ryska Bilklubben. Krutov eldades upp av brandförsvaret.

Rödtjut (2006)

Mazda MX-5

Nya MX-5 Miata lurade runt hörnet, vi ville ha den gamla. Bagatellartade fel gjorde att vi behöll den. Lever nu som projekt- och tävlingsbil under namnet Vittjut. Gissa kulör!

Treo (2005)

Reliant Rialto

Att bilen hade tre hjul fick oss att haja till. När vi såg den eldhärjade inredningen slog vi till. Klarade älgtestet galant. Såld till en samlare. Jo, det är sant.

Jonny Rotten (2004)

Rolls-Royce Silver Shadow

Vi köpte Europas billigaste Rolls. Han var rutten och törstig och fick namnet Jonny Rotten. Att hålla honom vid liv var dyrt. Extremt dyrt. Såldes för rekordpris. Tack Internet!

Röd Drake (2004)

Datsun 120 FII

Vi satasde på driftsäkerhet och slog till på japanskt. Av farten blev det två. Samma modell, samma färg, samma namn men olika årsmodeller. Vi tryckte upp snygga t-shirts.

Baron Bob (2003)

Chrysler LeBaron Cabriolet

Livet med Bob var förvirrande och erbjöd aldrig den där genuina USA-känslan. Kan de ha varit för den turbomatade Mitsubishi-radfyran? Och vem var egentligen Bob?

Projekt XT (2002)

Subaru XT Turbo

Läsare hörde av sig och undrade varför vi aldrig skrev om den. Orsaken var att den krävde så många specialkunskaper att få vågade använda den. Köptes av bilorienterare som nu monterat ännu fler extraljus.

Vita huset (2001)

Renault 4

En Renault 4 inköptes för att rädda arten. Fick göra nytta för sig, bland annat som budbil. Såldes till präst.

Mac Skott (2000)

Jaguar XJ6

Vi slog till på Tysklands billigaste Jagga. Antalet specialtricks för att köra bilen var få. Kolla oljenivån MINST varje tankning var den viktigaste instruktionen. Såldes på auktion till superfynd-pris.

Audin (1999)

Audi 80

Fluktades in på en parkering i Skara. Blev sedan stående utan uppdrag i redaktionens garage och till slut rullad till skroten. Döptes aldrig och fick aldrig vara med i tidningen. Brungul och småskäggig - bilen på bilden har inget med texten att göra.

Helmut Kohl (1999)

Porsche 928

En bedagad lyxsportbil till reapris. Ibland kunde motorn bara sluta gå om man stängde av fläkten. Om bilar kunde tala skulle man förmodligen sitta uppe hela natten med Helmut.

Fiat 128 (1998)

En av landets finaste 128:or. Rostfri, klargul, enägarbil. Förutom hjullager och topplockspackning behövde inte mycket bytas och på hösten lottade vi ut pärlan.

Ruttmo (1997)

Fiat Ritmo Cabriolet

En härlig sommarbil ville vi ha. Men Ritmo döptes snart om till Ruttmo efter läckageproblem och kupéns nästan tropiska fuktighet.

Snålmusen (1995)

Renault 5

Vi testade gränserna – hur billigt kan en bil köras? Bland annat fyllde vi tanken med billig dieselolja, med negativt resultat.

Tjocka Berta (1995)

BMW 728

En synnerligen krasslig BMW. Alla artiklar om detta sommarskott avslutades med att något gick sönder. Något dyrt.

Ärtiga Märta och Ebba Grön (1994)

Saab 900 Turbo, BMW 320

Ärtiga Märta (Saab 900 Turbo) och Ebba Grön (BMW 320) presenterades som "sportiga vinterskott". Den sist nämnda kördes så sportigt att vi tvingades skicka den till Estland för lackering.

Lili och Sushi (1992)

Volkswagen Golf, Datsun Cherry

1 500 mil plågades dessa 5 000-kronorsbilar. Sushi (Dastun Cherry) lottades ut till en trumpetspelande 16-åring medans Lili (VW Golf) blev en tjusig bröllopspresent.

Bruna Såsen (1989)

Leyland Princess

När 1989 års sommarskott inhandlades fanns det fortfarande en Leyland-verkstad i Stockholm. Tur det, för opålitligare sommarskott har i nog aldrig haft.

Röda Hund (1987)

Alfa Romeo Alfetta

En knallröd Alfetta som tydligast minns för sina lackage av allehanda vätskor. PeO Kjellström vill inte minnas den alls.

Pluttburken (1986)

DKW AU 1000 Universal

Tanken var att ”bromsa upp tiden en smula”. Kanske tog vi i när vi köpte en 25 år gammal tvåtakts DKW. Nästan rostfri och för det sympatiska priset av 2 500 kronor. Ett vinterskott som doftade mer nostalgi än dårskap.