Sällsynt Mercedes stod i garage i 60 år

Med samma ägarfamilj sedan ny och mer än 60 år i garage ropas nu en helt orenoverad Mercedes 26/120/180 ’S’ från 1928 ut för 16,5 miljoner kronor. Den öppna bilen lär bli en av de dyraste kompressor-Mercorna någonsin.

Auktionsfirman Bonhams kallar bilen för ”den försvunna Mercedesen”, en kompressormatad Mercedes från 1928 som stått magasinerad i ett garage sedan 50-talet. 26/120/180 S kom att ersättas av den Ferdinand Porsche-designade Mercedes SSK, som för närvarande håller Bonhams rekord för dyra Mercedes-bilar (45,9 miljoner kronor).

 Med en toppfart på 160 kilometer i timmen var bilen en raket på det glada 20-talet. I händerna på Rudy Carraciola vann den femlitersklassen på Nürburgring och satte snabbaste varvtid för dagen. Det var nog för att få dåtidens högdjur med känsla för racing att slänga sig på telegrafen och lägga en order, vilket var precis vad säljarens farfar gjorde. Cadogan Motors byggde karossen och i maj 1928 kunde köparen hämta ut sin färdigställda Mercedes från The British Mercedes Ltd. i London.

 Mercedesen som nu är på väg att säljas har aldrig renoverats sedan den rullade ut från fabrik för 84 år sedan. Ett fynd i bilen visar att den stått i samma garage sedan 30-talet och i den oslitna loggboken kan man se att ägarskapet hållits inom samma familj under hela tiden. Bilen är helt i originalskick med bland annat en helt intakt läderklädsel och den mörkgröna karossen har aldrig lackats om. Trots att den stått i ett garage i över 60 år fungerar det maskinella som det ska, vilket gör den än mer ovanlig även i sammanhangen.

 Utropspriset på 16,5 miljoner kronor kommer troligtvis att sticka iväg på budgivningen på Goodwood Revival Meeting den 15 september i år.