Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!

Ska Saab bli lite mer tyskt?

I tyska bilindustrins toppskikt ska nästan alla tituleras herr doktor. Till exempel herr doktor Martin Winterkorn, storchef på Volkswagen. Är du ännu lite finare så blir det herr professor. Tyvärr är de ofta rundlagda männen i 50–60-årsåldern inte läkare – vilket kanske skulle behövas för att rädda bilen från kollaps i framtiden. Nej, de har på något sätt kommit över den fina titeln genom att visa sig sällsynt skickliga och smarta teoretiskt, antagligen ekonomiskt, skulle jag tro. Eller så har de bara som svenska ministrar köpt titeln någonstans.

Precis som i Tyskland svävar cheferna i USA flera meter över marken. Sedan revolutionen 1776 så är man åtminstone officiellt trött på fina titlar. Här vet alla sin plats ändå. Rick Wagooner tjänar ju nästan bäst så han är "the top-dog" inom GM som undersåtarna inte gärna säger emot, tvärtom.

I både Italien och i Frankrike klär sig bilcheferna ofta oantastligt, kostymerna sitter perfekt oavsett kroppsform. Det spelar ingen som helst roll om håret är krulligt, grått eller obefintligt. Även frisyrerna får de till och de bär upp sin post som om de vore värda lika mycket som företagen de styr. Om alla undersåtar rättar in sig i ledet är jag högst tveksam till. Strejka och ställa krav kan i alla fall kvinnorna och männen som skruvar ihop bilarna.

Volvos vd Fredrik Arp – för övrigt född i min barndomsstad Köping men uppvuxen i Malmö – skulle jag vilja påstå är någon slags blandning av italiensk och amerikansk maktperson. Han glider omkring i rätt snygga, svala kostymer, det gråa håret ligger alltid hyfsat snyggt på plats, vet dock inte om han skulle gilla en doktorstitel. Han känns för hederligt svensk och ”down to earth” för det.

Sedan har vi min personlige favorit, Jan-Åke Jonsson, Saab Automobiles vd. Den mest avslappnade typ du kan hitta kontra makten/ansvaret. Under lanseringen av Saab 9-3:s facelift i juni i år gled han omkring i pikétröja, åkte båt och drack öl som vem som helst. När GM:s motorchef Kjell ac Bergström på pressvisningen av 9-3 Biopower höll upp de tre mittersta fingrarna och säger till Jan-Åke: ”Read between the lines”. Alltså på ett oerhört snyggt sätt ger fingret åt storchefen som svar på ett skämt, så kan man inte annat än häpna och imponeras över den avslappnade och roliga stil de har på Saab.

Att Saab sedan gjort klart sämst resultat de senaste är en helt annan sak. Även om jag tror att företaget med nya modeller kan lyfta sig betydligt. Dessutom har Jan-Åke Jonsson hittills bara fått två år på sig med sin avslappnade ledarstil.