Linus Pröjtz med Fiat 500 i Trofeo Abarth

Stor racehelg med Linus i Trofeo Abarth!

Ni har väl inte missat att Teknikens Världs Linus Pröjtz gör ett inhopp i Trofeo Abarth vid TTA-tävlingarna på Anderstorp i helgen? Och nu börjar det bli skarpt läge, de tidtagna träningarna har börjat!

Jodå, välkomna till Anderstorp. Ett blött Anderstorp. Ohyggligt blött. Dagen började hur fint som helst och vi kom bra överens jag och Mattsson-teamets Fiat Abarth med startnummer 6 på dörren. Solen sken och de usla varvtiderna från i går putsades med två sekunder och plötsligt landade jag på fjärde plats totalt. Avåkningen i Mattsson-kurvan (!) sitter kvar i huvudet, men jag har låst den minnesdörren och svalt nyckeln.

 Bilen är en speciell individ att bekanta sig med, inget snack om saken. Den blir väldigt lätt i baken under inbromsning och när baken väl kliver ur spår så är det bäst att vara beredd – annars är det snurr som gäller. Och Trofeo Abarth-bilarna har visat vid tidigare tävlingar att de är hyfsat vältbenägna.

 Under huven sitter en 190-hästars turbomotor på 1,4 liter så det gäller att hålla turbotrycket uppe hela tiden så att vridmomentet inte försvinner. Det är ju inte så mycket volym att leka med.

 Sedan kom regnet. Ni vet det där klassiska midsommarregnet. Nej, inte det där när man flänger ut och in för att det skurar utan det där episka när alla får sitta inne och fundera över vad man ska göra under midsommaren. Sådant regn. Därför var det med viss tvekan jag hoppade in i bilen när klockan slog 14.05 och träningspass nummer två skulle börja. Ungefär ett halvt varv senare infriades mina förväntningar – det här ger inget. Stående vatten som inte syntes på grund av motljus gav för mycket vattenplaning och det var bara att svänga in i depån igen. Det är inte lätt att erkänna att jag frivilligt hoppade ur bilen under pågående träningspass, men så är det.

 Nu laddar vi om för i morgon. Kval klockan 9.00 och då är det torrt. För det har jag bestämt! Så kom hit och kolla på oss när vi tampas på banan. Och om det inte räcker med Trofeo Abarth för att locka hit dig så kan vi fylla på med TTA – Elitserien i Racing, Swedish GT, Carrera GT Cup och Radical. En riktig heldag på racerbanan med andra ord.

 Vårt race startar klockan 11.10 och sedan är det fullt ös hela eftermiddagen.

 Välkommen!