Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 10 / 1975
Teknikens Värld nummer 10 / 1975
Teknikens Värld nummer 10 / 1975
Teknikens Värld nummer 10 / 1975

Teknikens Värld nummer 10 / 1975

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 10/2007.

Sportbilar hör våren till men när man betraktar omslagsbilden på Teknikens Värld nummer 10 1975 drar man gärna åt halsduken ett extra varv. På en snöslaskigt Scandinavian Raceway, Sveriges Formel 1-bana sedan 1973, varvas  sju körglada maskiner: Alfa Romeo 1600 GTJ, Alfa Romeo 2000 Spider, Jensen-Healey, Lotus Elite, Morgan +8, Porsche 911 Carrera RS och Porsche 914. Synd bara att endast fyra av dem hann fram till startrakan när bilden togs.

En av motorsportens svartare dagar var den 27 april. Spaniens Grand Prix  på Montjuichbanan i Barcelona kantades av maktspel, nonchalans, och bristande säkerhet. Rolf Stommelen kraschade, flög över räcket för att slutligen landa i en kiosk. Fyra människor dödades och sex skadades.

I dag diskuterar vi huruvida biltullar eller fartkameror inkräktar på den personliga integriteten. 1975 ifrågasattes den nya lagen om hjälmtvång för mc-förare…

Redo för Take off

Lotus Elite deltog i sjubilatestet och står här vid flygrakan redo för bränsleprov.”Det femte hjulet” ingav respekt men krånglade vid backmanövrar och kunde ibland börja studsa okontrollerbart.

Tunga mil

Fråga Volvo 240-serien var ny och ställdes mot Volkswagen Golf och den gamla trotjänaren Baggen – Volkswagen 1303 S – i ett långtest på 5 000 plågsamma mil. I nummer tio hade 1 500 mil avverkats och vi chockades över Volvons höga kostnad för 1 000-mila service: 1 385,50 kronor. På bilden poserar också lyxvagnen Volvo  264.

Volkswagen Golf exporterades även till Nordamerika. Vad hette modellen där?

Svar: Rabbit

Automatiskt trubbel

Även vid mitten av 1970-talet upplevde vissa att literpriset på bensin hade skenat. Ja, till den milda grad att man i landets sedelautomater försökte proppa in vad som helst. Bensin för över 20 000 kronor hade köpts för ”falska” pengar i form av fotokopierade sedlar, gamla tipskuponger och sönderklippta porrtidningar. Inbrott i automaterna för att manipulera räkneverken förekom också. Att ändra literpriset till 1 öre gav 1 000 liter soppa för en tiokronorssedel.

Hem till mig eller hem till er?

Så här mysigt var det i baksätet på en VW Passat 1975. I alla fall om man får tro Volkswagen själva i deras annons med rubriken ”Önskebilen”.

Top Executive – för chef och diktator

Vi provkörde Volvos 5,6-metersbjässe och stormtrivdes bakom de tonade rutorna bland mjuk blågrå plysch, mörkblå heltäckningsmattor och lister i afrikansk valnöt. I tillbehörslistan fanns lufkondiotionering och barskåp, men den maffiga fyrspårs stereobandspelaren var dock standard.

Vi kallade Volvo 264 Top Executive lite slarvigt för ”chefsvolvon”.

Mindre känt är att 125 exemplar exporterades till terrorstaten Östtyskland (DDR). Om du vågar kan du läsa mer i Dag E Hogstens krönika i nummer 3/07.

Artikeln är från