Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 12 / 1985
Teknikens Värld nummer 12 / 1985
Teknikens Värld nummer 12 / 1985
Teknikens Värld nummer 12 / 1985

Teknikens Värld nummer 12 / 1985

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 12/2007.

Säg MG eller Morgan och dina kamrater nickar förstående. Men brittiska Panther? Modellen Kallista, som vi provkörde i nummer 12 1985, lurade på Fordkomponenter, V6-motorn kom från Granada. Märket existerade 1972-80 och tillverkade främst retrobyggen. En märklig modell var Panther 6 – en sexhjuling inspirerad av Tyrrells Formel 1-vagn P34.

Posters på Lamborghini Countach nålades nu upp på pojkrumsväggarna världen över. Anledningen var att Lamborghini, för tillfället, ledde kampen mot Ferrari om ”världens snabbaste”. Countach må ha varit 15 år gammal men kändes fortfarande fräsch. Vi provkörde den nya upplagan av modellen som levererade 445 hästar mot Ferrari Testarossas futtiga 390.

Om du var ute efter en Beach Buggy eller en BMW 02 var onekligen Bilbörsen i detta nummer en pulshöjare.    

Hemlig sandloppa

Frankofiler och bilnördar hajar till. Korrekt, bilen på bilden är inte vilken Citroën 2CV som helst utan en Sahara 4x4 – tillverkad mellan 1960 och 1971 i blott i 694 exemplar. Du ”tar den” på bakluckan, försedd med gälar och en fläktöppning, samt tanklocken på bilens framdörrar (jo, tankarna är placerade under stolarna). Sahara 4x4 hade även dubbelt av motorer, kopplingar och växellådor.  Vi körde glatt chassinummer 169 i en grusgrop i södra Stockholm.

Fransk batalj

Prestigekampen stod måhända mellan Ferrari och Lamborghini men den mer jordnära bataljen utkämpades på parkeringsplatserna i skuggan av miljonprogrammets monsterbyggen och på garageuppfarterna bland enplansvillorna i mexitegel. Vi ställde nykomlingen Peugeot 205 mot uppdaterade Renault 5. Vi gillade formen och utrustningen hos den först nämnda och fjädring, motor samt bromsar hos femman.

Undergångsmode

Vi besökte The Contemporary Museum i Los Angeles och häpnade inför ”The Ghetto Blaster”. Ett Chevrolet Impala-bygge inspirerat av rådande efter-katastrofen-mode med filmerna om Mad Max som stilbildare.

Rapport från en lerpöl

Lerigt, blött och skitigt. Vi rapporterade från förberedelserna av djungeldusten Camel Trophy.

Färskingen i fokus

Körkortet var 1985 ett myndighetbevis precis som rätten att rösta eller att kunna gå på Systembolaget och köpa en flaska Kir. Idag är det annorlunda. Det är inte heller självklart att koppla ihop orden körkort och frihet. Vi hade hela två artiklar i ämnet, en om hur du bäst tar körkort och en andra om faror som lurar för den med färsk lapp.

Växelkurs

Fråga Honda Jazz skulle nu komma med sju växlar. Krångligt, vid den här tiden hade vi precis  lärt oss att behärska fem. Nu var inte Honda värst. Redan ett par år tidigare hade en annan japan erbjudit skräckinjagande åtta växlar. Men vilket var märket och vad hette modellen?

Svar: Mitsubishi Colt

Artikeln är från