Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 13 / 1968
Teknikens Värld nummer 13 / 1968
Teknikens Värld nummer 13 / 1968
Teknikens Värld nummer 13 / 1968

Teknikens Värld nummer 13 / 1968

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 13/2007.

Dragracing var fortfarande en skum företeelse i Sverige. SHRA – Swedish Hot Rod Association – hade förvisso drygt 400 medlemmar men det fanns bara tre, fyra riktiga dragracingbilar i landet. I Anderstorp planerades  den första officiella tävlingen för 402-metersracing.

Joakim Bonnier talade ut om sin, BRM-stallets och Sveriges första Formel 1-seger nio (!) år tidigare. 1970-talet lurade runt hörnet – ett årtionde som skulle se flera svenskar i startfältet. ”Jo” Bonnier själv omkom under Le Mans 24-timmarslopp för sportvagnar 1972.

”Maten drypande av flott”, ”skränande TV” och ”sur personal” löd några av våra sågningar när 60 matställen längs landets europavägar granskades. Ekar det här?    

Tio liter bensin och nio underkända brandsläckare. Vi testade brandsäkerheten till sjöss. Vårt råd? Hoppa i vattnet!

Simca? Talbot? Matra?

Rubriken ”En kopia som ger mer än originalen” syftade på att nya Simca 1100 hade samma layout, framhjulsdrift och tvärställd frontmotor, som många andra moderna småbilar. Först ut var ”Hundkojan”.

Simcan var tillsammans med Renault 16 en av de första halvkombi-bilarna och kom att tillverkas ända till 1982. Modellen var också grunden till märkliga Matra-Simca Rancho från 1977 – urmodern (nåja) till dagens stadsjeepskoncept.

Simcas historia kantades av ägar- och namnbyten. Ja, i sådan omfattning att man till slut skrämde iväg kunderna menar vissa.

Storkrig mot småkryp

Bilar? Ja, vi testar dem och visst händer det att vi även testar saker som bilvax och däckglans. 1968 laddade vi inför sommarsäsongen med ett övergripande test av myggdödare.

Spray, olja, krämer, stift och spiraler i alla dess former och odörer. Även kedjerökning presenterades som ett alternativ.

Utflugen

Tidningens profil som biltidning blir allt tydligare. Sommarföljetongen ”Monstret i skyn” och spalten ”Det händer i luften” gav dock hopp till flygfantasten.

Stil och kraft

Vi provkörde Iso Rivolta Coupé och det tydligen rätt häftigt då en navkapsel saknas på bilden. Italienska Iso började med att tillverka kylskåp men skiftade efter kriget till mopeder och trehjulingar. På 1960-talet avancerade man och satsade på lyxbilar som kombinerade nordamerikanska motorer med italienskt formspråk.

Putsa på

Tydlighet var ett riktmärke inom reklam och svenska helylleprodukter hade en chans mot välkända konkurrenter från multinationella storföretag.

SAE vs DIN

Fråga Vår insändarsida hette redan 1968 Ventilen men hade då mer skit under naglarna. Frågor om motorfästen i VW 1500 och tomgångsjustering besvarades, skillnaden mellan SAE- och DIN-hästkrafter reddes ut. Men vad står dessa förkortningarna för?

Svar: Society of American Engineers och Deutche Industrie-Normen.

Artikeln är från