Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 15 / 1951
Teknikens Värld nummer 15 / 1951
Teknikens Värld nummer 15 / 1951
Teknikens Värld nummer 15 / 1951

Teknikens Värld nummer 15 / 1951

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 15/2007.

På östfronten mycket nytt

Krutröken hade lagt sig efter andra världskriget och vi for till ett ännu ockuperat Japan för en provkörning av ”Toyopet Sport”.  Modellen, med en motor på 27 hästkrafter och en topphastighet på 100 km/h, var bland Toyotas första privatvagnar. Företaget var mest känt för sina lastbilar och bussar, dessförinnan hade man sysslat med textilier. På bilden poserar tidningens biltok civilingenjör Bertil Björkman.

Röde hanens fiende

Malmö brandförsvar storsatsade på modern teknik. Fordonen fick radioanknytning, stationen utrustades med rörpost och manöverbord från LM Ericsson. MC-ordonnansen begåvades med en trendriktig Vespa inklusive walkie-talkie.

Ljudlösa fantomer

Fråga Den traditionella speedwaymotorcyklens dagar var räknade.  I alla fall om man fick tro professor AM Low. Ljudlösa elmotorer var att vänta och vem kunde tvivla, han var meriterad motorcykelexpert och hade dessutom premiärflugit den första brittiska ”robotbomben”. På annat håll i tidningen rapporterade vår egen speedwaystjärna  ”Varg-Olle” från London. Men hur lyder hans korrekta namn? Rätt svar längst ned.

Svar: Olle Nygren

Säg gah!

Automatisk tungskrapa? Tablettmatare? Hemröntgen? Nej, bilden föreställer en endoskopkamera och dess uppfinnare. Detta skulle bli läkares och tandläkares redskap i jakt på söndertrasade trumhinnor och spräckta plomber. Kameran matades med vanlig 35 milimetersfilm och ansågs vara liten och smidig.

Håll stången i styr!

Vett och etikett på stadens gator. Teknikens  Världs cykelskola varnade bryskt för tjuvåkning bakom lastbilar, flörtar mitt i trafikrusningen och fladdrande scarfar som kunde förvandlas till mordredskap. Inga hade noll koll.

Artikeln är från