Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 16 / 1973
Teknikens Värld nummer 16 / 1973
Teknikens Värld nummer 16 / 1973
Teknikens Värld nummer 16 / 1973

Teknikens Värld nummer 16 / 1973

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 16/2007.

Dramatik på ledarsidan. En läskedrycksburk hade kilat sig fast under bilens  bromspedal men testföraren lyckades undvika att ramma cyklisten tack vare sitt deltagande i Teknikens Världs omfattande test av sex coupévagnar. Av detta lärde vi oss  vikten av att känna en bils egenskaper samt att inte ha inte massa skräp liggandes i bilen. Det sistnämnda har vi fortfarande kvar att lära oss. Mer om testet här bredvid.

Nationalism präglade Matras Le Mans-satsning 1973. Frankrikes president Pompidou gav order om seger i det klassika 24-timmarsloppet och det med enbart franska förare. Det skulle gynna fransk bilindustri menade han.

Original- eller piratdelar lyder den ständiga frågan. En universtitetsstudie visade att biltillverkarna hade fel – piratdelarna höll samma kvalitet som de betydligt dyrare originaldoningarna. Ofta handlade det dock om samma fabrikat men olika försäljningskanaler och askar.

Sommarläsningen bjöd på historia – 1950-talets Formel 1-fantom Mike Hawthorn eller luftskeppet Hindenburgs katastrof om man sökte än mer action.

Vägra rattmuff

Närmast kameran silverryggen Dag E Hogsten.

De fyrsitsiga coupébilarna var ett alternativ för såväl den unga familjen som för det äldre paret utan krav på transportkapacitet. Vi radade upp lyxiga Audi  100 S Coupé – med automatlåda och soltak, Fiat 1300 SL – en tuffare variant av storsäljaren 128, stilbildaren Opel Manta 16 S, Renault 17 TS – märkets snabbaste och dyraste modell, Skoda S 110 R – östblockets stenåldersvagn med motorn i aktern samt överraskningen från Japan – Toyota Celica 1600. Vi testade på motorvägar, bortglömda grusstråk och på Kinnekulle Ring.

Baksmällan

Sju timmar efter Sveriges första Grand Prix ligger Anderstorp begravt i sopor. Cirkusen har lämnat byn och de 53 000 besökarna återvänt hem. Sverige hade deltävlingar i Formel 1 mellan åren 1973-78.

Sikta mot stjärnorna

Vi har kört det mesta i fordonsväg i alla prisklasser men undra om inte provkörningen av laboratoriet Skylab, avsedd för den amerikanska rymdraketen Saturnus 5,  tar priset: 2,6 miljarder dollar.

Bygget stog på huvudstadens friluftsmuseum Skansen när ”provkörningen” gjordes. Till vänster syns matsalen och till höger toaletten – med bältesutrustad stol. Nej, det är ingen kvarglömd marsian däremellen – bara tidningens utsände. 

Backspegeln nu och då

Fråga Redan 1973 fanns vinjetten backspegeln i Teknikens Värld. Då handlade det emellertid inte om tillbakablickar i tidningens historia utan om taffliga fräckisar och andra lustigheter. Som att driva med beslutfattares velighet angående en bälteslag. Ja, när tvingades vi använda bälte i fram?

Svar: 1 januari 1975

Mästaren

Göteborgaren Kent Andersson tog sin första av två raka VM-titlar i roadracingens klass för 125-kubikare. Andraplatsen på Anderstorp, som han körde till sig trots en bruten fot, räckte för att säkra titeln 1973. Han började sin karriär i 250-klassen, tog sina första VM-poäng 1966 och vann sitt första Grand Prix tre år senare. Totalt kammade han hem 18 segrar. Kent Andersson gick bort den 29 augusti förra året.

Artikeln är från