Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 18 / 1992
Teknikens Värld nummer 18 / 1992
Teknikens Värld nummer 18 / 1992
Teknikens Värld nummer 18 / 1992

Teknikens Värld nummer 18 / 1992

Ledaren: Råfuskare och andra skummisar

Allt om bilen: Krockkudde för farlig för Säpo

Hemliga bilar: Citroën DX, Golf kombi, Spiess, Opel V6

Konsument, tester, begagnat: Därför fuskar verkstaderna

Konsument, tester, begagnat: Test strålkastare

Konsument, tester, begagnat: Prisras på prestigebilar

Gamla bilar: Opel Diplomat kupé

Gamla bilar: Djurgårdsloppet

Banracing, rallycross: Clio Cup, Spa Francorchamps

Borglunds bilar: På fyndet går vidare

Test: Mitsubishi Space Wagon GLXi, Renault Espace RT

Test: VW Golf VR6

Prov: Jaguar XJ 220

Prov: Chrysler Saratoga

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 18/2007.

Kopplingarna mellan bilmärket Jaguar och dess namne på savannen kräver allt mer av skribenten då snart alla kombinationer av lustigheter är tagna. Tänder, klor, päls, ljud och trampdynor… inget går säkert. Denna gång valde vi helt sonika ”Vildkatten” som beskrivning för  provkörda värstingen XJ 220.

Volkswagen Golf var inne på sin tredje generation och vi provkörde den nylanserade maffiga sexcylindriga VR6-motorn på 174 hästar. På annat håll i tidningen fanns spionbilder på Golf  Variant – modellens debut som kombi.

Vi uppmärksammade än en gång verkstadsfusket/slarvet. Bosse Andersson, innan han blev känd som bildoktor, radade upp alla tänkbara anledningar – tankspridda mekaniker, övervakande kunder och nonchalerande chefer.

Marmeladknän

Fråga Vi ställde upp i Renault Clio Cup och var nu på Spa-Francorchamps i Belgien. Vad heter den klassiska kurvan i bakrunden?

Svar: Eau Rouge

Blekfet jänkare

Amerikanska Chrysler Saratoga försökte slå sig in på den svenska marknaden. Vi provkörde och gillade den inte alls. Den var omodern, törstig och slamrig. Baksäte, växellåda, styrning och pris klankade vi också ner på. Vi valde att plåta den vid slakthusområdet.

Rymdvagnar

Fågel, fisk eller mitt emellan? Vi visste inte vad vi skulle tro om den för oss nya rymliga biltypen ”minivan”, den vi i dag kallar MPV. Såväl Renault Espace som Mitsubishi Space Wagon debuterade under tidigt 1980-tal och var nu inne på generation två. Vi fascinerades av deras flexibilitet men tyckte ändå att ”normalfamiljen” skulle hålla sig till en kombi – helst en Volvo 745/945. Mobiltelefonen var het. Och stor.

Lyx till reapris

Landet är i kris. Börsen faller, räntorna skjuter i höjden och antalet arbetslösa slår nya rekord. Ett gyllene tillfälle för lyx- och sportbilsspekulanten menade vi. Chevrolet Corvette, Lotus Esprit och BMW 635 presenterades som fyndvagnar. Eller varför inte Porsches frontmotorbilar, halvbespottade 944 och plånboksgrävaren 928?

Med trampdynan i botten

Från början ett hobbyprojekt drivet av Jaguaranställda men i dag  inskriven i historieböckerna som en av de riktig grymma sportvagnarna. Jaguar XJ220 presenterades som prototyp på Birminghamsalongen 1988 och kom i produktion 1991. Då var V12-motorn utbytt mot en dubbelturbomatad V6 på 542 hästkrafter och fyrhjulsdriften skrotad. Vi körde den på Salzburgring och häpnades förvisso  av prestandan men också av dess skrämmande mått – 493 centimeter i längd och mäktiga 222 centimeter i bredd. Modellen tillverkades i 281 exemplar och kostade över 400 000 pund. Den var också fram till 1993 världens snabbaste gatuvagn då den blev slagen av McLaren F1.

Artikeln är från