Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 19 / 1964Teknikens Värld nummer 19 / 1964Teknikens Värld nummer 19 / 1964
Teknikens Värld nummer 19 / 1964

Teknikens Värld nummer 19 / 1964

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 19/2007.

Den obligatoriska besiktningen för bilar äldre än fem år lurade på andra sidan årsskiftet och vi lät Austin A40, Opel Rekord, DKW 3=6 och Saab 93 bekänna sina kritiska punkter. På omslaget granskades illustrativt en MG Midget och en BMC Cooper S. Själva besiktningstvånget hade vi redan granskat och gillade det inte alls. Undrar just vad vi tycker om biltullarna år 2050?

Populärteknisk tidning? Bilar, mopeder, motorcyklar och båtar… Ja, till och med luftgevär har vi skrivit om genom åren, men musikinstrument? Georg Bolin, med förflutet som möbelsnickare, demonterade ett piano och byggde ihop det efter eget huvud.

På ledarsidan flämtade vi över ”Atomsavannah”. Nej, ingen fotomodell men väl ett atomdrivet fartyg. Kraftkällan ansågs som klippt och skuren för sjöfart men säkerhetsaspekten förbryllade. Tills vidare fick vi lida ”de okunnigas fruktan”.

Tysk tvålkopp

Grundreceptet för en småbil under 1960-talet löd ”luftkyld motor i aktern”. Inspirationen kom naturligtvis från Volkswagens  och Hitlers ”Bubbla”. Vi testade NSU Prinz 1000 som erbjöd mer effekt och lägre vikt än sin förebild. Ja, vi kallade den rent av för ”sportbetonad”, men så klarade den också av 0–100 km/h på 22,4 sekunder. Hastighetsmätaren var marknadens bästa och runtomsikten utomordemtlig och gjorde ”precisionsparkeringen” busenkel.

NSU grundades redan 1873 men byggde då symaskiner och cyklar. Efter andra världskriget gick de över till biltillverkning.

I dag ägs varumärket, och fabrikerna i Neckarsulm, av Audi. Dags att damma av loggan och introducera en ny Prinz – en Fiat 500-utmananare?

Pumpsförbud

I trafiken kör vi med låga, bekväma och körvänliga skor. De högklackade spar vi till dansen. Det var summeringen under vinjetten ”Kvinnan och bilen” där vi tog upp slarvet av skoval vid bilkörning. Ja, de fanns till och med de som körde barfota. Specialskorna för kvinnliga förare, framtagna i samråd med rallyförerskan Ewy Rosqvist, var att föredra.

Bilens ABC

Fråga Med saxen i högsta hugg kunde läsarna nu ta del av Teknikens Världs bil-lexikon som hade kommit till bokstaven T. Termostat, Tjänstevikt och Toe and heel... men vad illustrerar denna skiss?

Svar: Torpedväggen

Vikingar i västerled

Vinnaren i vår och bensinbolaget Gulfs USA-tävling åkte i studiesyfte till Texas där det har borrats efter det svarta guldet sedan 1870.

Gulf köptes 1983 upp av Q8 som i sin tur slogs ihop med OK 1999. Gulf ägs i dag av Nordic Oil och har gjort comeback i södra Sverige. Teknikens Värld har däremot puffat på sedan 1948.

Hallå, hallå!

De tidiga telefonerna med bild hade varit stora och otympliga men när nu smidiga Picturephone hade presenterats så väntade det amerikanska folket otåligt på ett bildtelefonnät.

Inryckning och uppryckning

Unga människor på adrenalinjakt är inget nytt. Redan 1964 skickade vi en rastlös Karl ”Karle” Hillgren till Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Under tre veckor förvandlades han från en finnig 17-åring med flackande blick till en effektiv dödsmaskin. Och om det fanns krafter kvar så väntade jobbet som attackdykare i följande nummer.

Artikeln är från