Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 20 / 1949
Teknikens Värld nummer 20 / 1949
Teknikens Värld nummer 20 / 1949
Teknikens Värld nummer 20 / 1949

Teknikens Värld nummer 20 / 1949

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 20/2007.

Inga skrikande budskap i fetstil inga grälla färger. Ingenting förutom en kolorerad bild på… ett fartyg! Detta trots att tidningens under-etikett lyder ”flyg”.

Fartyget Securus på omslagsbilden ligger i en flytdocka vid stockholmsvarvet Finnboda varv, där det var full aktivitet efter kriget. Varvet flyttade dit från Bergsund Strand på Södermalm inne i Mälaren på 1880-talet då båtarna växte i storlek. Varvet gick i konkurs 1991 och mellan 1995 och 2002 huserade raveklubben Docklands i lokalerna. Nu byggs det lägenheter här, liksom på alla platser med vattenanknytning kring huvudstaden.

”Grabbar! Bli ombud för Teknikens Värld” manade vi i en annons. Ett kul extrajobb som gav bra med pengar utan att ta allt för mycket tid från läxläsningen.

Titta vi lyder

Telefonkontakt eller talrör? Glöm dem. Flyghatten var det nya effektiva sättet att lära sig manövrera ett flygplan. Ja, en blind student lärde sig flyga på tio minuter. Ett pannband med fyra sumrar, riktade mot tinningar, panna och bakhuvud, samt en spak med fyra knappar för instruktören att aktivera dessa var det som behövdes. Frivilliga?

Ringtrubbel

Att Teknikens Värld tar däcken på allvar vet den trogen läsaren. Nu fokuserar vi främst på dubbat eller odubbat och giftiga HA-oljor. 1949 handlade det om ”ringexplosioner, det vill säga punkteringar, som var en vanlig olycksorsak. Skulle det amerikanska ”Life-Guard”-däcket vara lösningen? Själva ordet ”ringexplosion” väcker idag kanske andra associationer.

Med blåa läppar

Pilot må ha varit drömyrket, men vägen dit var lång och tuff. Att sitta, iförd flygardräkt, i en isfylld balja, ingick i utbildningen. Allt för att smaka på en nödlandning i arktiskt vatten.

Sjungaren

Fortfarande många år tills tidningen skulle nischa sig och fokusera på bilar. En bilnyhet har emellertid letat sig in i tidningen – Singer 1500. Modellen var märkets första efter kriget och erbjöd bra komfort och fina utrymmen. Stänkskärmarna var lätta att ta av. Bara det. Singer gjorde sin första fyrhjuling 1905 och loggan levde vidare ända in i 1970-talet. Men från vilket land kom märket?

Svar: England

För den rastlöse

Televisionen hade ännu inte kommit till Sverige så det fanns gott om tid för en tidsslukande hobby. I Teknikens Värld fanns de flesta med teknisk anknytning representerade, folk i korgflätningstankar fick vända sig någon annanstans.

Amatörradio, modelljärnvägar eller modellflyg, som bilden här bredvid illustrerar, kanske? 

Just i detta nummer fanns skisser och bygganvisningar på ”TV:s pojkbob – vinterns schlager”. För den med siktet högre ställt passade kanske ”den lättbyggda ekan” bättre – nu inne på sista delen av tre.

Artikeln är från