Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 24 / 1972
Teknikens Värld nummer 24 / 1972
Teknikens Värld nummer 24 / 1972
Teknikens Värld nummer 24 / 1972

Teknikens Värld nummer 24 / 1972

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 24/2007.

BMW:s ”Turbo” får ensam briljera på omslaget. Det med måsvinge-

dörrarna i attackposition, men så representerade prototypen också ”den framtida BMW-stilen”. Läs mer här bredvid.

Fords modellprogram hade tidigare varit lätt schizofrent. Vad var tyskt? Brittiskt? Var kom jänkarna in i bilden? Nu enades germaner och anglosaxer och det under amerikanskt överinseende. Resultatet blev modellerna Consul och Granada. Vi testade och konstaterade att Volvoägarna borde känna igen sig. Consul var nämligen stor, tung, bekväm och slö.

Varför bygga egna högtalare? Naturligtvis i jakt på kronor och ören men också på det perfekta ljudet. 32 byggsatser limmade och lödde vi ihop. Tabeller avslöjade frekvensomfång, impedans och byggtid. Glidit ifrån bilämnet? På sidan 40 hade vi ett minitest av plastblad till avslagna hockeyklubbor!

Vinnaren är...

Fråga Audi 80, Daf 66, Citroën GS, Peugeot 104 och Renault 5. 

Mys eller rys – detta var kandidaterna till ”Årets bil 1973”. Utmärkelsen var svensk och med en jury i regi av Teknikens Värld. Följande år kom ”Årets Bil i Norden” i samarbete med finska Teknikaan Maailmaa och norska Vi Menn. Senare kom vi att delta i den Europeiska varianten ”Car of the Year” som just 1973 utsåg samma vinnare som vi. Vilken?

Offensiv Sverige

Japanerna började få fotfäste på den svenska marknaden. Toyota och Datsun var väl etablerade och nu gjorde Mazda en uppryckning. Hedströms Motor AB  (senare Olle Olsson Bolagen) i Uppsala tog över rodret efter Bilsam och skulle så göra ända till 2004 då märket startade upp en egen agentur. 1972 hette modellerna 1300, 1600 och 808. På ingång var RX3 med wankelmotor.

Reine på tomgång

Ökenrallyt Baja 1000 och den galna CanAm-serien samt Ronnie Petersons krönika… motorsportsfantasten hade mycket kul att läsa. Tråkigare var läsningen om den arbetslöse Formel 1-föraren Reine Wisell från Motala. Kontrakten med McLaren, Lotus och BRM  hade varit en salig blandning av pallplaceringar, experimentvagnar, brutna löften och virrig organisation. Reine kom bara att köra tre Formel 1-lopp till i sin karriär.

TV Soundsystem

Musikälskare har vi alltid varit här på redaktionen och 1972 i den omfattningen att vi byggde egna lågprishögtalare. Vi recenserade även skivor om än ur ett tekniskt perspektiv. Därav den ofokuserade blandningen: Ten Years After, Dizzy Gillespie och skotska säckpipor.

Prototyp Turbo: Bayerskt avstamp!

Nog måste BMW ha fluktat in modell C 111 i Mercedes monter under Frankfurtsalongen 1969 när de på fyra månader tog fram prototypen ”Turbo”. Till skillnad från sin konkurrent från Stuttgart så stannade inte det hela vid en testrigg eller rekordvagn – en vidareutveckling av studien kom att serietillverkas men under namnet M1. Serietillverkas var kanske ett starkt ord, 456 exemplar producerades mellan åren 1978 och 1981. Modellen var först ut i märkets M-serie och delar av formspråket gick igen i framtida modeller. Mest känd är kanske modellen för att ha agerat supportklass åt de europeiska deltävlingarna i Formel 1 1979 och 1980. Fem av bilarna rattades då av de kvalsnabbaste Formel 1-förarna. Tänk dig en sådan klass idag. Uppmärksammad blev också M1 då ett exemplar, i sann BMW-anda, skulle utsmyckas av en konstnär. Kreatören var ingen mindre än popkonstens fader Andy Warhol.

Artikeln är från