Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld nummer 25 / 1987
Teknikens Värld nummer 25 / 1987
Teknikens Värld nummer 25 / 1987
Teknikens Värld nummer 25 / 1987

Teknikens Värld nummer 25 / 1987

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 25/2007.

Nja, spännande test är väl lite att ta i. nog har vi ställt fränare vagnar mot varandra än Volvo 760 GLE och Opel Senator CD 3,0i. Volvon var omknådad inför 1988 och Opeln var ny för 1987. Båda erbjöd lyx, komfort och sex cylindrar.

Stora Saabs 9000 var en succé när den kom 1984. Modellen hade tagits fram tillsammans med Fiatkoncernen och hade tre syskonmodeller: Fiat Croma, Lancia Thema och Alfa Romeo 164. Nu tre år senare gjorde vi en enkätundersökning bland 126 ägare och fann att de gillade bilen med ratade servicen.

- Upp till kamp, manade vi på ledarsidan. Svidande kritik fick Vägverket och deras briställiga underhåll av landets vägar. Egentligen var det regeringen vi ville åt som inte öronmärkt tillräckligt med pengar.

Halva redaktionen tömdes för en dag. Uppdrag: svenska hastighetsrekord. Vi slog sex stycken. Läs mer här bredvid.

Rekordslakt

Året var 1987, tidningen fyllde 40 år och vad vore väl stöddigare än att kunnan titulera sig ”sveriges snabbaste biltidning”. Efter att ha väntat förgäves på en Porsche 959 från Tyskland så vände vi oss till Josef Zirkelbach i Hässleholm och hans dubbeturbobestyckade Porsche 935 DP1, god för gott och väl 300 km/h. Platsen för rekordet var utsedd, den nya sträckningen av E4 utanför Gävle. Vår Björn Sundfeldt klockades för 315,1802 km/h, därmed var Joakim Bonniers urgamla rekord på 288,2 km/h slaget. Av bara farten slog vi fem rekord till bland annat med en Supercart och en Fiat 600. Björns rekord skulle hålla i elva år.

Se på mig

Tävlingen ”Sverige fulaste bil” rasade vidare i makalöst tempo. Ett par nummer tidigare hade dominerats av en samling ohyggliga Amazoner och 142:or. Naturligvis kontarde Saabanhängarna. Här en kaptrissekustomiserad Saab 96 tvåtaktare. En bil för den som varken skydde fartvind, regnstänk eller spydiga kommentarer. Vidare presenterades en hemsk Saab 95 samt en Skoda 130 i oidentifierbar kulör.

PV, 92, Kapitän? Nej tack!

Fråga Vi dammsög Storbritannien i jakt på en originell hobbybil när det svenska utbudet inte dög. Här utforskar Åke Borglund en Triumph Spitfire på en skrot i Crawley men missar den vinröda läckerbiten bakom sin rygg. Vad är det för en vagn?

Svar: Honda 600

Plöjboys i Hörby

Tractor Pulling var som från en annan planet i en tid före kabel-TV och Eurosport. Grenen hade utvecklats från VM i plöjning men här handlade det tyngre grejer än en vanlig Grålle. Hemsvetsade ramar, axlar från lastbilar och med motorer från rälsbussar, helikoptrar eller andra världskrigets stridsflygplan. 27 000 sökte sig till EM i skånska Hörby för att se dessa monster dra 30-ton längs en hundrameters-stripp. Full Pull!

Trollspö ersätter ritstift

1990-talet närmade sig och bildesigners världen över satte hatten på filtpennorna och rullade undan ritborden – nu var det datorn som gällde. Med hjälp av program som CAD och CASS effektiviserades framtagandet av nya bilmodeller dramatiskt. Men att jobba tredimensionellt med bildskärmar i full skala lär nog dröja ytterligare ett tag.

Artikeln är från