Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nummer 6/1994
Nummer 6/1994
Nummer 6/1994
Nummer 6/1994

Teknikens Värld nummer 6 / 1994

Ledaren: Forskning eller framsteg (BjörnSundfeldt)

Begagnat: Ebba Grön / Ärtiga Märta - Småfel

Forskare på fel väg

Hemliga bilar: Jaguar XJ6, BMW roadster,VW roadster, Renault Laguna kombi, Chrysler Voyager, Ford Mystique

Motorsport: Med båge på isbanan

Märkesklubbar förteckning över alla

Test sportdäck

Prov: BMW 316i Compact

Prov: Toyota Celica

Test: Mitsubishi Galant V6 mot Peugeot 405 T16 (4WD)

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 6/2009

Vi provkörde kompaktvarianten av BMW 3-serie. Pris och kaross hade kapats med 25 000 kronor respektive 22,3 centimeter. Målet var att ta sig in i Golfklassen och erbjuda lite lyx för singlar, hemmafruar och par med utflugna ungar.

I en jämn ström hade Toyota presenterat nya Celicamodeller sedan 1970, nu var turen kommen till generation sex. Trots att motorn var starkare och att bilen i största allmänhet var ”uppväxlad” gentemot föregående generation väntades ingen ”Celicaboom” likt den i slutet av 1980-talet med upplaga fyra. Celica hade helt enkelt blivit för dyr.

De som hade tjatat om att den brittiska bilindustrin var död fick tänka om. Landets största exportör av bilar hade under föregående år levererat 182 207 bilar till 13 länder. Märket? Nissan!

Utskälld på alla fyra

Audi Quattro hade över tio år tidigare visat vägen. Det fanns en marknad för fyrhjulsdrift inte bara bland jägare och bönder. Vi styrde en Mitsubishi Galant  2,5 V6 Dynamic 4 och en Peugeot 405 T16 mot Lappland. Domen blev hård. ”Sällan har vi testat två bilar som fallit igenom på så många viktiga punkter. Roliga en timme på isbana, tråkiga att leva med. Fyrhjulsdriften är sannerligen värd ett bättre öde.”

Blöt pangvinter

Våra till färgen gröna vinterskott: Ärtiga Märta och Ebba Grön närmade sig slutet av sina uppdrag: tusen mil. Bilden illustrerar Ebbas aptit på sås (1,4 liter milen) och Märtas förmåga som däcksprängare.

Nytta och nöje

Vi testade 60 sportdäck av 13 olika fabrikat under bland annat fyra 24-timmarslopp och två sprint­race med vår projektbil, en Volvo 240 kalibrerad för Svenska Långdistanscupen.

En bil, många namn

Frågan: Den nya världsbilen hette Contour eller Mystique i USA men hur löd namnet i Europa?

Svar: Ford Mondeo

Tyska vårprimörer

Charmiga Mazda MX-5 Miata rörde till det rejält när den debuterade 1989 och snart hade många tillverkare en roadster på ritbordet. Våra egenkomponerade skisser visade det som kom att bli BMW Z3 och en Polobaserad variant från VW. Z3 kom att tillverkas i USA mellan 1996 och 2002 medan en roadster från Wolfsburg är aktuell först nu i och med Concept BlueSport som visades på Detroitsalongen.

Artikeln är från