Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dagens absolut nyaste inslag var en Mini GP. Definitivt inte torr bakom öronen!Dagens absolut nyaste inslag var en Mini GP. Definitivt inte torr bakom öronen!Dagens absolut nyaste inslag var en Mini GP. Definitivt inte torr bakom öronen!
Dagens absolut nyaste inslag var en Mini GP. Definitivt inte torr bakom öronen! Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Teknikens Världs trackday – lite regn stoppar inte våra läsare

Kyla, regn, blåst och en pandemi. Inget tycktes kunna stoppa bilglädjen bland våra läsare när det var dags för höstens bankörning på Mantorp Park. Äntligen är Teknikens Världs trackday tillbaka!

I tider när nästan ingenting är som vanligt visade sig i alla fall en sak vara precis som vanligt. Efter det första körpasset för dagen klev alla förare ur sina bilar med stora leenden, genast sugna på att ge sig ut igen.

Det var mot alla odds, men söndagen den 4 oktober gick Teknikens Världs trackday av stapeln på Mantorp Park, tillsammans med våra samarbetspartners Michelin, Öhlins och Cupra. I vår värld är det få saker som är så roliga som att köra bil på bana och att träffa engagerade läsare. Därför är det väldigt härligt att trackday-verksamheten är i gång igen!

Coupéernas coupé? Z3 Coupé sticker ut formmässigt, men klarade sig bra i regnet.Coupéernas coupé? Z3 Coupé sticker ut formmässigt, men klarade sig bra i regnet.Coupéernas coupé? Z3 Coupé sticker ut formmässigt, men klarade sig bra i regnet.
Vridstark diesel och fyrhjulsdrift var ett framgånsrikt recept när banan var som blötast.Vridstark diesel och fyrhjulsdrift var ett framgånsrikt recept när banan var som blötast.Vridstark diesel och fyrhjulsdrift var ett framgånsrikt recept när banan var som blötast.
Däcken är det enda på bilen som har kontakt med asfalten. Däckvalet är alltså viktigt!Däcken är det enda på bilen som har kontakt med asfalten. Däckvalet är alltså viktigt!Däcken är det enda på bilen som har kontakt med asfalten. Däckvalet är alltså viktigt!
Porsche 911 och Saab 9000! På Teknikens Världs trackday finns det plats för bilglädje i alla former.Porsche 911 och Saab 9000! På Teknikens Världs trackday finns det plats för bilglädje i alla former.Porsche 911 och Saab 9000! På Teknikens Världs trackday finns det plats för bilglädje i alla former.
1 AV 6
Coupéernas coupé? Z3 Coupé sticker ut formmässigt, men klarade sig bra i regnet.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 AV 6
Vridstark diesel och fyrhjulsdrift var ett framgånsrikt recept när banan var som blötast.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 AV 6
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 AV 6
Däcken är det enda på bilen som har kontakt med asfalten. Däckvalet är alltså viktigt!
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 AV 6
Porsche 911 och Saab 9000! På Teknikens Världs trackday finns det plats för bilglädje i alla former.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 AV 6
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Utöver pandemin var vädrets makter emot oss, men lite blåst, kyla och regn tycktes inte kunna stoppa våra tillresta läsare som var där för att köra med sina bilar. På Mantorp samlades läsare från stora delar av landet. Några kom från Göteborg, några från Skåne och andra från Sundsvall. Det finns helt enkelt många racesugna Teknikens Värld-läsare runtom i landet som inte vill något annat än att rasta sina bilar, allt från de riktigt effektfulla till de lite mer standardbetonade, på bana.

Vissa saker var dock inte som vanligt. För det första delades dagen i två delar, en grupp körde på förmiddagen och en på eftermiddagen och de tre olika körgrupperna grön, gul och röd ersattes av endast två grupper, med max 20 bilar i varje. Resultatet blev både mer tid och plats på banan!

Tidigare har förmiddagen använts till racingteori och säkerhetsgenomgång samt medåkning runt banan med våra testförare som visat spårval.

Med alla deltagare uppdelade i två grupper fördelade på dagen kunde höstens trackday genomföras på säkert sätt.Med alla deltagare uppdelade i två grupper fördelade på dagen kunde höstens trackday genomföras på säkert sätt.Med alla deltagare uppdelade i två grupper fördelade på dagen kunde höstens trackday genomföras på säkert sätt.
Cupra Formentor hade Sverigepremiär!Cupra Formentor hade Sverigepremiär!Cupra Formentor hade Sverigepremiär!
Formentor var tyvärr så färsk från fabrik att den inte fick köras. Men känna titta och klämma gick bra.Formentor var tyvärr så färsk från fabrik att den inte fick köras. Men känna titta och klämma gick bra.Formentor var tyvärr så färsk från fabrik att den inte fick köras. Men känna titta och klämma gick bra.
Cupra har brutit sig loss från modermärket Seat och ska från och med nu vara det sportigare alternativet i VW-familjen.Cupra har brutit sig loss från modermärket Seat och ska från och med nu vara det sportigare alternativet i VW-familjen.Cupra har brutit sig loss från modermärket Seat och ska från och med nu vara det sportigare alternativet i VW-familjen.
Vår trackday-nestor Linus Pröjtz är duktig på att åka skidor. Säger han i alla fall. Duktig på bilar vet vi däremot att han är.Vår trackday-nestor Linus Pröjtz är duktig på att åka skidor. Säger han i alla fall. Duktig på bilar vet vi däremot att han är.Vår trackday-nestor Linus Pröjtz är duktig på att åka skidor. Säger han i alla fall. Duktig på bilar vet vi däremot att han är.
1 AV 6
Med alla deltagare uppdelade i två grupper fördelade på dagen kunde höstens trackday genomföras på säkert sätt.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 AV 6
Cupra Formentor hade Sverigepremiär!
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 AV 6
Formentor var tyvärr så färsk från fabrik att den inte fick köras. Men känna titta och klämma gick bra.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 AV 6
Cupra har brutit sig loss från modermärket Seat och ska från och med nu vara det sportigare alternativet i VW-familjen.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 AV 6
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 AV 6
Vår trackday-nestor Linus Pröjtz är duktig på att åka skidor. Säger han i alla fall. Duktig på bilar vet vi däremot att han är.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Den här gången tvingades vi stryka medåkningen eftersom det inte går att åka fyra personer i en bil på ett smittsäkert sätt. Säkerhetsgenomgången hölls dock som vanligt av reporter Linus Pröjtz och reporter och racerexpert Oskar Krüger som delade med sig av sina bästa körtips.

Som vanligt fanns däcktillverkaren Michelin och stötdämparspecialisterna på Öhlins på plats för att ge tips och råd. I depån visade också PWR Racing upp den eldrivna racerbilen PWR001 och för första gången visades nya modellen Cupra Formentor fysiskt i Sverige. 

I stället för medåkning förevisades spårval av Oskar Krüger och Ruben Börjesson i varsin Cupra Ateca som ledde grupperna runt banan ett par varv innan det var dags för fri lek.

Honda Civic Type R är ovanligt snabb och effektiv för att vara en framhjulsdriven ”hot hatch”.Honda Civic Type R är ovanligt snabb och effektiv för att vara en framhjulsdriven ”hot hatch”.Honda Civic Type R är ovanligt snabb och effektiv för att vara en framhjulsdriven ”hot hatch”.
En Lotus Elise är rolig oavsett väder.En Lotus Elise är rolig oavsett väder.En Lotus Elise är rolig oavsett väder.
En rapsgul Toyota Supra piggade upp i höstrusket.En rapsgul Toyota Supra piggade upp i höstrusket.En rapsgul Toyota Supra piggade upp i höstrusket.
Nej, helt i standardutförande var inte denna Saab 9000. Antalet hästkrafter uppskattas till ”ca 300.”Nej, helt i standardutförande var inte denna Saab 9000. Antalet hästkrafter uppskattas till ”ca 300.”Nej, helt i standardutförande var inte denna Saab 9000. Antalet hästkrafter uppskattas till ”ca 300.”
Frankrike representerades av Renault Megane RS. Som vanligt snabb och rolig på bana.Frankrike representerades av Renault Megane RS. Som vanligt snabb och rolig på bana.Frankrike representerades av Renault Megane RS. Som vanligt snabb och rolig på bana.
Idealspår förevisas av Oskar Krüger och Ruben Börjesson i Cupra Ateca.Idealspår förevisas av Oskar Krüger och Ruben Börjesson i Cupra Ateca.Idealspår förevisas av Oskar Krüger och Ruben Börjesson i Cupra Ateca.
1 AV 6
Honda Civic Type R är ovanligt snabb och effektiv för att vara en framhjulsdriven ”hot hatch”.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 AV 6
En Lotus Elise är rolig oavsett väder.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 AV 6
En rapsgul Toyota Supra piggade upp i höstrusket.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 AV 6
Nej, helt i standardutförande var inte denna Saab 9000. Antalet hästkrafter uppskattas till ”ca 300.”
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 AV 6
Frankrike representerades av Renault Megane RS. Som vanligt snabb och rolig på bana.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 AV 6
Idealspår förevisas av Oskar Krüger och Ruben Börjesson i Cupra Ateca.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Det gick nästan att ta på känslan när det första grönljuset vid depåutfarten tändes. Som vanligt var mixen av bilar bred och oväntad. Tre stycken BMW M135i lyckades (nästan) hålla jämna steg med ett antal Porschar av olika modeller och åldrar. Ett av de mer exotiska inslagen var Christian Myhrberg som lyckats få tag i Sveriges första Mini GP av senaste årsmodell.

– Den är verkligen obekväm ute på vägen, men här på banan är den jätterolig, säger Christian Myhrberg.

Men man måste inte ha en sportbil för att ha roligt på Teknikens Världs trackday. Bland de, låt oss säga mindre bankörningsoptimerade bilarna, såg vi bland annat en Audi A6 Allroad och en Saab 9000.

https://youtu.be/iuXaycAESYk