Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

13 tips för din bästa bilaffär!

Följ vår steg för steg-guide för att köpa rätt begagnad bil. Teknikens Världs expert ger dig värdefulla tips.

VILKEN MODELL PASSAR DIG?

Du har redan tagit första steget genom att köpa en bok om begagnade bilar. Tänk igenom dina behov. Ta reda på fakta. Kombi till barnfamiljen, dragkrok om du har båt eller husvagn. När du har ringat in några intressanta alternativ är det dags att titta på dem i verkligheten.

KÖP AV PRIVATPERSON?

En bil som är värd 20 000 kronor brukar kosta 30 000 kronor hos bilhandlaren. Påslaget behöver handlaren för sina omkostnader men bilen blir inte bättre för det. En billig begagnad bil köper du bäst privat. Bilhandlarna brukar framhålla köptryggheten som ett skäl till att man ska köpa hos dem, men på de äldsta och billigaste bilarna brukar det inte finnas någon garanti. Konsumentköplagen ger dig ett visst grundskydd hos handlaren som du inte får hos privatsäljaren.

Men trots detta blir vårt råd att köpa privat, om du står ut med besväret att se på en bil i taget. Du träffar ägaren som kan berätta om hur bilen har körts och skötts samt vilka reparationer som har gjorts. När det gäller nyare bilar i högre prisklasser är det något mer motiverat att köpa hos bilhandlaren som normalt lämnar tre månaders garanti, ibland mer. Bilar som bara är något år gamla och fortfarande omfattas av fabriksgarantin kan med fördel köpas privat.

SÅ HITTAR DU RÄTT BIL

Tack vare internet går det i dag snabbt att få ett grepp om prisbilden. Men det lönar sig även att titta i dags- och fackpressens bilannonser. Var inte rädd för att ringa på gamla annonser. Om bilen är kvar har du ett bra förhandlingsläge.

KORSFÖRHÖR SÄLJAREN

Bilägaren förlorar ofta en försvarlig del av synförmågan när han eller hon ska sälja sin bil. För hur ska man annars förklara det faktum att man som spekulant ofta kommer till en rosthög, ett vrak som i telefon har beskrivits som ”jättefin”? Det finns bara ett sätt att minska risken för bortkastade tittresor: Fråga om allt innan du åker dit.

Fråga om detaljer. Var konkret. Fråga om det finns fläckar på klädseln i stället för att fråga om klädseln är fin. Be säljaren att skicka bilder. Glöm inte att fråga ägaren hur länge han eller hon har haft bilen. Är innehavs-tiden kort, mindre än ett halvår, bör du vara försiktig.

UT OCH PROVKÖR

Bara de mest intressanta bilarna är värda en provtur. Hur du ska hitta felen när du kör bilen berättar vi på sidorna 16–19. Skriv ner registreringsnumret. Då kan du beställa ett ägarutdrag från Bilregistret. Där kan du kontrollera säljarens uppgifter om besiktning och tidigare ägare.

PRUTA, PRUTA, PRUTA

Ett begärt pris är nästan alltid förhandlingsbart. Om du tycker att det är obehagligt att pruta kan du låta säljaren göra en del av jobbet. Säg att du är intresserad men att du tycker att bilen är dyr jämfört med en annan som du är intresserad av. Fråga efter säljarens absolut lägsta pris. Sedan föreslår du ett ännu lägre pris – efter en stund möts ni förmodligen halvvägs.

Många handlare har i dag infört fasta priser på begagnade bilar. Ta det mer som ett önskemål. När en lagerbil har samlat damm tillräckligt länge är den prutbar, oavsett prisprinciper. Du ser på registerutdraget (se punkt 5) när bilhandlaren köpte bilen.

SKRIVET KONTRAKT

Om du aldrig har köpt bil privat tidigare: Det är busenkelt. Skriv ett enkelt köpeavtal med bilmodell, registreringsnummer, pris och datum. Säljaren har ett registreringsbevis där köparen fyller i sin adress.

Säljare och köpare skriver under registreringsbeviset och säljaren postar det sedan till Bilregistret. Betala, ring ditt försäkrings-bolag och försäkra bilen, kör hem.

ÅNGRAR DU DIG?

Finns inte. Så snart både köpare och behörig firmatecknare hos bilhandlaren har skrivit på kontraktet är köparen låst. Ångrar man sig efter dessa påskrifter men innan bilen har levererats kostar det pengar. Sker det inom fyra dagar efter beställning har handlaren rätt att kräva 1,5 procent av den begagnade bilens pris, dock lägst 1 500 kronor. Skulle du ångra dig efter fyra dagar eller mer (men före leverans) har säljaren rätt att kräva sju procent av priset.

GARANTIER

Köper du privat finns inga garantier, såvida inte bilen omfattas av fabriksgarantin. Bilhandlare lämnar olika garantier på begagnade bilar. I märkeshandeln förekommer årslånga funktionsgarantier, men det tillhör ovanligheterna.

Normalt är att garantin varar tre månader eller 500 mil om bilen är yngre än fem år. Observera att självrisker inte längre får förekomma på garantier.

TRASIG BIL

Ibland går bilen sönder kort efter köpet. Dina rättigheter beror på om du har köpt bilen privat eller av bilhandlare.

• Köp hos privatperson

Oftast köper man en begagnad bil i ”befintligt skick”. Det betyder att köparen står för reparationer av skador som uppkommer efter köpet. Enda undantaget är om säljaren har uppträtt ”svikligt” i köplagens mening, det vill säga att säljaren har förtigit kända fel som han insett har stor betydelse för köparen. Observera att ”i befintligt skick” inte betyder att säljaren har rätt att tiga om viktiga fel.

I praktiken brukar säljaren förneka att han kände till felet och då faller bevisbördan på köparen. Att bevisa att en säljare kände till ett fel som köparen inte borde ha upptäckt själv är mycket svårt. Om köparen lyckas och får rätt i en domstol har han/hon rätt till skadestånd.

• Köp hos bilhandlare

Uppkommer felet inom garantitiden kan man oftast hänvisa till garantin och begära reparation. Saknas garanti, eller om felet inte omfattas av garantin, kan konsumentköplagen ge köparen rätt till gratis reparation. Lagen ger köparen rätt att få ursprungliga fel åtgärdade. Ursprungliga fel är sådana som fanns vid köptillfället. Man kan reklamera fel upp till tre år efter köpet. Under det första halvåret förutsätts alla fel som uppkommer vara ursprungliga, om inte säljaren kan bevisa motsatsen eller om det är uppenbart på grund av felets art att det är nytillkommet.

Efter sex månader ligger bevisbördan på köparen. Det är alltså köparen som ska bevisa att felet fanns vid köpetillfället. Självfallet kan man inte reklamera fel som säljaren informerade om vid köpet. Att bilens varudeklaration anger bilen som felfri ses inte som ett bevis på att bilen verkligen var felfri vid köpet. Bedömningen beror på felets art. Men spara varudeklarationen, det är säljarens utfästelse om bilens skick.

Upptäcker du ett fel ska du reklamera hos säljaren inom skälig tid, normalt sett inom 14 dagar. Du får inte själv låta reparera felet utan måste låta säljaren bestämma verkstad. Undantag kan göras om du till exempel är på resa utomlands.

TVIST

Kommer du inte överens med säljaren kan det vara en klok idé att sköta alla kontakter skriftligen. Det underlättar en senare rättstvist. Det är mycket vanligt att tvistande parter har helt olika uppfattning om vad som hänt. Går det inte att komma överens kan man anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

SÄLJ DIN BIL SJÄLV

Det finns två sätt att göra sig av med den gamla bilen. Antingen låter man bilfirman köpa in den som ett inbyte eller så säljer man den privat. Eftersom bilfirman normalt har en marginal på 15–20 procent på begagnade bilar bjuder de inte särskilt högt. Man kan alltså tjäna flera tusen kronor på att sälja en nyare bil själv.

FINANSIERING

Bilhandlarna erbjuder gärna avbetalningskontrakt. Orsaken är att de tjänar en slant även på själva avbetalningsaffären. Därför kan det vara värt att jämföra med vad ett banklån kostar. Jämför effektiva räntan, inte månadsbetalningen. Se upp för baktunga kontrakt. Det är låneupplägg med låga månadsbetalningar som knappt täcker räntekostnaden. När kontraktet går ut har köparen en mycket hög restskuld som ibland till och med överstiger bilens värde.

EXPERTTIPS

Var cool.

Saktfärdighet kan kanske leda till att du missar en bil men när nästa dyker upp vet du bättre vad du vill ha, vilka fel du ska titta efter och hur mycket du ska betala.

Be om separat inbytespris.

Låt dig inte luras av bilhandlarnas lockande erbjudanden av typen ”20 000 kronor för inbytesbilen, bara den rullar hit”. Det betyder bara en sak: Att du betalar för mycket för bilen du köper. Be om separata priser på inbytesbilen och den du ska köpa. Då kan du jämföra priset du får för din gamla bil hos handlaren med vad du kan få för bilen om du säljer den privat.

Om bilen är stulen.

Lagen om godtrosförvärv innebär att den ursprungliga ägaren alltid har rätt att få tillbaka en stulen bil. Den som har köpt en bil som visar sig vara stulen får lämna tillbaka den. Pengarna som man har betalat för bilen kan man kräva tillbaka av säljaren men endast om säljaren har varit i ond tro, det vill säga har känt till att bilen var stulen.

Belånad bil.

Köper du av privatperson är det viktigt att kontrollera att inga skulder belastar bilen. Formuleringen ”Kreditköp med återtaganderätt” på registerutdraget visar att bilen är belånad. Kolla med tidigare ägare om bilen betalades kontant, det räcker inte med att fråga säljaren. Är bilen belånad kan ingen ny ägare registreras förrän kreditgivaren häver spärren.