Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kia Sorento som begagnad? Jo, det är många som sneglar på denna suv som var populär som ny.Kia Sorento som begagnad? Jo, det är många som sneglar på denna suv som var populär som ny.Kia Sorento som begagnad? Jo, det är många som sneglar på denna suv som var populär som ny.
Kia Sorento som begagnad? Jo, det är många som sneglar på denna suv som var populär som ny. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Begagnad Kia Sorento 2014-2020

Premium Sjusitsig, stor och lång – Sorento har hela tiden varit det sydkoreanska märkets största modell i Sverige. Tredje generationen kom 2014, och som ny var den ett prisvärt alternativ för familjen med storsuvsbehov. Men hur är den egentligen som begagnad? Vi har svaret!

I detta begagnat-test får du bland annat reda på:

Bästa detaljerna med bilen.

Så mycket kostar den i inköp.

Så mycket kostar service och reparationer.

Vad du absolut ska se upp med!

När Kia kom till Sverige på 1990-talet hette första modellen Sportage. Samtidigt som man främst sålde på billigt pris, så var man också tidigt med i den stadsjeepstrend som ­startats av exempelvis Toyota RAV4 bara några år tidigare. Alltsedan dess har suvar i olika varianter varit en naturlig del av Kias ­modellprogram i Sverige. Från 2002 heter den största i ligan Sorento, och i alla fall från andra generationen 2009 får man säga att Kia blivit ett märke att räkna med på den svenska marknaden. Inte bara på grund av prisnivån. Ändå en remarkarkabel utveckling på bara ett drygt decennium.
Tredje generationen, som vi behandlar här, kom till år 2014, och var då egentligen inte helt ny. Under skalet delades stora delar av den tekniska uppbyggnaden och bottenplattan med föregångaren. Egentligen är inte det något konstigt. Den stora tyska ­konkurrenten Volkswagen har exempelvis gjort samma sak med flera generationer av både Golf och Passat. Och när vi första gången testade Sorento generation tre slogs vi av hur mycket bättre den blivit. Vägegenskaperna gjorde att man kunde tro att man satt i en större kombi­modell, inte alls suvigt terrängbilslika, och styrningen var både lätt och ledig i låg fart och väl avvägd på landsväg.