Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Begagnad Volkswagen e-Up 2014–2021

Volkswagen e-Up är tillsammans med syskonen Skoda Citigoe iv och Seat Mii electric Sveriges billigaste elbilar. Nybilsförsäljningen är på sluttampen men på begagnatmarknaden är de attraktiva alternativ.

Ända sedan den eldrivna versionen av Volkswagen Up kom till Sverige under 2014 har det varit en av de billigaste elbilarna på marknaden. Konkurrensen i den frågan har främst Renault Zoe stått för. På begagnatmarknaden får de två sällskap av ett par exemplar av första generationen Nissan Leaf i kampen om av vara billigast. Alla går att köpa för priser omkring 110 000 kronor. Observera att det finns billigare Zoe och Leaf till salu, men de säljs utan batteri som i stället måste hyras.

När e-Up testades första gången samma år den kom till Sverige var nybilspriset 269 500 kronor. Vilket var högt, för samma pengar säljs i dag nya Skoda Citigo och Seat Mii i eldrivet utförande. Och dagens Citigo och Mii är mycket bättre elbilar än vad e-Up var när den kom. 2019 fick trion en rejäl ökning av batterikapaciteten från ynka 18,7 till 32,3 kilowattimmar. På begagnatmarknaden är det den lägre kapaciteten som gäller, 18,7 kilowattimmar räcker i bästa fall till 15 mils körning. Vintertid är räckvidden snarare tio mil och plötsligt kan till och med pendlande bli problem. Konkurrerande Leaf och Zoe är inte mycket bättre när det kommer till räckvidd, åtminstone inte de tidiga modellerna som hade ett batteripaket på 24 respektive 22 kilowattimmar. Ska man ha en elbil med hygglig räckvidd får man höja ribban till strax under 200 000 kronor där ett par Renault Zoe med större batteri på 41 kWh finns (billigare Zoe finns men då tillkommer batterihyra), även snåla Hyundai Ioniq med 28 kWh finns för liknande pengar.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.