Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

17, 18 eller 19 tum – vilket vinterdäck är bäst?

Storleken på vinterhjulen växer i rasande takt och det är numera inte ovanligt att 18-tumsfälgar är det minsta man kan ha på en ny bil. Men hur förändras uppträdandet när hjulen växer? Vi testar tre olika dimensioner av samma däckmodell på samma bil.

Vår Volvo V60 är ett bra exempel på hur utvecklingen går. Minsta däckdimension till nya V60 är 225/50 R17 och har du utrustat din bil med aktivt chassi så innebär de större bromsarna att 18-tummare är minsta fälgalternativet.

För fyra år sedan körde vi ett liknande test, fast då med 16, 17 och 18 tum – något som inte skulle fungera i dag. I alla fall inte när vi tittar på nya bilar. Kontentan av testresultaten från 2015 var att den minsta dimensionen 205/55 R16 fungerade bäst. Både på vinterväglag och barmark.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.