Foto: Teknikens Värld

Året-runt-däck – bra eller dåliga? Vi testar!

Hur svart eller vitt är begreppet året-runt-däck? Efter Volvos beslut om att standardutrusta nya elbilen C40 Recharge med just sådana däck är ämnet hetare än hett och vi gör det enda rätta – vi testar på både sommar- och vinterväg.

Sveriges populäraste däcktest

Alla däck är testade på svenska vägar – där du kör!
Utseendemässigt skiljer sig året-runt-däckens mönster knappt alls från mellaneuropeiska dubbfria däck. Jämfört med sommardäck är det betydligt mycket mer sajpning, alltså betydligt fler och mindre mönsterytor.
Följande tre året-runt-däck är med i detta test:

  • Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
  • Maxxis Victra SUV
  • Vredestein Quatrac Pro

Följande två däck är med som referensdäck i detta test, ett sommardäck och ett vinterdäck:

  • Michelin Primacy 4 (sommardäck)
  • Nokian Hakkapeliitta R3 SUV (vinterdäck)

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

Året-runt-däck är godkända att använda just året runt. De ska med andra ord vara avsedda för såväl vinter- som sommarväglag då de är märkta med M+S samt alptopp och snöflinga. Vilket gör dem godkända för vinterbruk i Sverige och eftersom de är dubbfria är de automatiskt godkända som sommardäck. Jag vet, detta är säkert självklart för er – men det är ändå bra att understryka dessa fakta innan vi går vidare in i testet.

När Volvo lanserade sin nya elbil C40 Recharge under senvintern och samtidigt meddelade att modellen ska levereras med året-runt-däck var det många som reagerade, inte minst vi på Teknikens Värld. Våra tidigare testresultat för året-runt-däck har alltid pekat mot sämre prestanda, året runt, jämfört med sommar- respektive vinterdäck. Samtidigt är det fler och fler bilmodeller som levereras med året-runt-däck. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill