Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ariel behöver hjälm för att framföras, en humla i pannan är ingen bekväm upplevelse.Ariel behöver hjälm för att framföras, en humla i pannan är ingen bekväm upplevelse.Ariel behöver hjälm för att framföras, en humla i pannan är ingen bekväm upplevelse.
1 AV 2
Ariel Atom bjuder inte på många bekvämligheter, men en fantastisk körupplevelse
2 AV 2
Ariel behöver hjälm för att framföras, en humla i pannan är ingen bekväm upplevelse.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Ariel Atom 4 mot Alpine A110 S

Premium Ingenting är så effektivt för att få en bil att gå fort som att banta vikten. Vi ställer två flugviktare med fokus på körglädje mot varandra och ser vilken som ger mest kul för pengarna. Häng med på en tur runt Karlskoga Motorstadion.

När den lilla ärtan Volkswagen Golf trippade ut i trafiken första gången 1974 vägde den 750 kilo. En modern Golf väger ett halvt ton till – minst – och den i tanken kanske mer träffsäkra efterträdaren Volkswagen ID.3 toppar med att lägga på ytterligare ett halvton. Eller ännu mer.
Vikten ökar alltså i vagnparken. Samtidigt är vikten körglädjens värsta fiende. Ju mer massa, desto mer krävs för att den ska ändra riktning: större motor och biffigare drivlina, grövre komponenter i hjulupphängningen och mer fälgar och däck. Allt lägger på ännu mer vikt, det är en ond cirkel. Och allt lägger ett dis över körupplevelsen.