Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

BMW 225xe Active Tourer mot Mercedes B 220 d Sports Tourer

Premium Får det lov att vara en MPV? De flesta svarar nej och tackar ja till en suv i stället. BMW 2-serie Active Tourer och Mercedes B-klass Sports Tourer är två MPV-modeller som gör sitt bästa för att stå emot trycket från suvarna, vilken är bäst?

Det ser dystert ut i MPV-segmentet. Det en gång så självklara valet för familjer i behov av mer utrymme och flexibilitet än vad en vanlig kombi kan erbjuda är inte längre så självklart sedan suven klev in på arenan. I samma takt som försäljningen av suvar har ökat har siffrorna för MPV-modellerna minskat. Riktigt dystert blir det om man tittar på modeller såsom Renault Espace och Peugeot 5008 som till och med har bytt skepnad – från MPV till suv – bara för att följa trenden.

Av samma anledning har mer eller mindre klassiska modellnamn som Zafira och C-Max helt försvunnit. Lita på att fler MPV-namn kommer att försvinna framöver. BMW 2-serie Active Tourer och Mercedes B-klass Sports Tourer finns alltjämt kvar, och är faktiskt storsäljarna bland alla de modeller som kan knös ihop under MPV-epitetet.